Batalia absolventilor de Drept pentru „cucerirea” unui loc in Baroul Timis, respectiv pentru primirea in profesia de avocat, s-a terminat cu rezultate sub asteptari din partea candidatilor inscrisi in concurs.
Din cei 141 de aspiranti la roba de avocat, doar 42 au obtinut note de trecere, adica note de peste 6 la cele cinci materii de examen si media generala de cel putin 7.
„In acest an ne-am confruntat cu cei mai slab pregatiti candidati din ultimii ani!”, spune decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu, care a indeplinit si functia de presedinte a Comisiei de examinare, referindu-se nu atat la procentul mic de candidati admisi in profesie, putin peste 25% din cei inscrisi in concurs, cat la lucrarile deosebit de slabe facute de unii absolventi de Drept cu pretentii.
Printre acestia il regasim pe George Mateut, din Arad, fiul celebrului avocat Gheorghita Mateut. Tanarul a picat examenul de intrare in Baroul Timis cu media 4.26. In conditiile in care avocatul Mateut a ajuns faimos prin „scoaterea” din arest a numerosi inculpati de lux, printre care si Ovidiu Tender, invocand diverse chichite din Codul de Procedura Penala. Fiul sau tocmai la aceasta materie a avut probleme serioase, obtinand o notare neverosimila de 1,50.
„Nu stiu ce s-a intamplat cu acest candidat, poate a avut emotii, poate a confundat subiectele, insa acest caz – in care fiul unui avocat celebru nu a obtinut nota de trecere – infirma teoria potrivit careia profesia noastra este una inchisa, in care s-ar face loc doar la copiii colegilor de breasla”, a tinut sa precizeze Lazar Gruneantu.
La o trecere in revista a notelor obtinute de alti candidati „cu nume”, asa cum apar pe lista afisata pe site-ul de internet al Baroului Timis, il regasim pe Olimpiu Bratis, fiul judecatorului Marian Bratis, de la Curtea de Apel Timisoara, care a obtinut doar o medie de 3,50, Vlad Mihnea Epure, fiul jurnalistei Lia Lucia Epure, director la Ziua de Vest, care a picat testul baroului cu nota 3,76, dar si alti candidati cu „pedigree” care n-au facut fata exigentelor acestui examen.
22 de candidati au contestat rezultatele obtinute la examen
Este adevarat, 22 de candidati au contestat rezultatele finale, insa exista slabe sanse ca lucrurile sa se rezolve pozitiv.
„Contestatiile se solutioneaza pe plan local, sub supravegherea Comisiei de examen. Daca un candidat a luat nota 3, va spun ca sunt slabe sanse ca profesorii care au corectat lucrarile sa le fi evaluat superficial si sa le fi diminuat notele cu 3 sau 4 puncte”, mai spune Lazar Gruneantu, amintindu-ne ca anul trecut, din aproape 50 de contestatii, una singura a fost rezolvata favorabil.
Rezultatele slabe inregistrate de candidati in acest an au fost explicate si prin masurile drastice luate de organizatorii examenului pentru prevenirea copierii prin mijloace electronice. „Un coleg de-al meu, supraveghetor, a venit cu un telefon care arata clar cate transmisii se fac din sala respectiva. Chiar cu numele de user. In acest fel am descoperit trei candidati care copiau prin intermediul bluetooth-ului de la telefoane, cu minireceptoare lipite in ureche, pe care i-am eliminat din concurs. Totodata, i-am avertizat pe ceilalti, printre care erau, posibil, si altii care ar fi dorit sa fraudeze examenul, sa nu incerce sa se inspire in vreun fel, pentru ca vor avea soarta celor trei”, ne-a relatat decanul Baroului Timis.