Premierul Emil Boc a comentat recomandarea FMI de marire a pensiilor si a salariilor. El a spus ca acest lucru nu va fi posibil, deoarece bugetul nu permite acest lucru.
„Azi, bugetul nu ne permite acest lucru. Daca nu facem populisme si pasi inapoi, exista perspective in viitor. Daca nu vom cadea in patima populismului, exista premise pentru viitor. Daca se va reveni la populisme, atunci nu”, a spus seful Guvernului.
Boc a completat ca nu e recomandarea FMI, ci e ceea ce Guvernul a spus de la elaborarea bugetului. „Nu avem peste noapte resurse financiare pentru marirea salariilor, pensiilor sau indemnizatiilor. Sunt nemultumiti si foarte multi revolutionari, dar nu avem alte alternative in acest moment”, a completat Boc.
___________________________________________________________________________
Fondul Monetar International recomanda Guvernului sa creasca salariile si pensiilor romanilor, deoarece inghetarea acestora pe 2012 ar avea efecte negative asupra cererii interne si cresterii economice.
Asadar, FMI recomanda autoritatilor sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor pentru angajatii din sectorul public si pensionari, in cazul in care conditiile bugetare o permit.
Expertii FMI au elaborat un raport in care spun ca decizia autoritatilor din Capitala de a tinti un deficit de 1,9 din PIB pe cash face foarte probabila atingerea tintei de deficit de 3%. Nu vor intarzia sa apara insa consecintele.
Stafful FMI mai considera si ca in conditiile in care peste 80% din sistemul bancar este controlat de bancile straine, Romania este extrem de vulnerabila la cresterea incertitudinilor in acest sector. FMI crede ca Romania este mult mai bine pregatita sa raspunda la riscuri. In cazul in care criza va implica o scadere brusca a finantarii externe, Romania ar putea fi fortata sa recurga la acordul preventiv cu Fondul si cu UE, in timp ce flexibilitatea cursului de schimb cumulata cu folosirea rezervelor internationale ar trebui sa ajute la acoperirea fluxurilor de finantare.