Fondul Monetar International ne va da si cea de-a saptea transa a acordului stand-by, in valoare de 870 de milioane de euro, la jumatatea lunii decembrie. In ianuarie se va negocia un nou acord cu FMI.
Seful delegatiei FMI, in Romania, Jeffrey Franks:
* In ultimele doua saptamani am evaluat progresele Romaniei.
* La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele au fost bune.
* Apreciem ca spre sfarsitul acestui an veti avea o crestere economica de – 2% anul acesta si de 1,5 % anul viitor.
* Presiunile generate de preturile de la alimente se acumuleaza.
* Am fost impresionati de determinarea autoritatilor de a efectua ajustarile necesare in conditii economice si sociale foarte dificile. Ajustarea nu a fost impusa de FMI.
* Ne-am consfruntat cu unele provocari dar am gasit si solutii. In primul rand arieratele, mai ales din sectorul sanatatii.
* Guvernul trebuie sa asigure o corespondenta intre alocarea bugetara si obiectivele de cheltuieli ale Guvernului, ca sa nu se mai acumuleze arierate.
* Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat este un domeniu care ne-a dezamagit. Acestea inca acumuleaza arierate si pierderi. Acestea trebuie lichidate sau privatizate, dar asta o vom discuta cu autoritatile in cursul vizitelor urmatoare.
* Ordonanta 50 trebuie sa respecte si consumatorul dar si bancile. Am discutat si cu Parlamentul si cu Guvernul si cred ca se va lua o hotarare care sa respecte aceste doua reguli. Modificarea este o conditie pentru continuarea acordului.
* Am purtat discutii generale despre posibile elemente ale unui nou acord. Pe parcursul urmatoarei vizite, vom avea negocieri complete cu autoritatile, in legatura cu acest lucru.
* Aprobarea Legii salarizarii si intrarea in vigoare a Legii pensiilor, alte doua conditii pentru aprobarea transei.
* Nu am discutat cu aurtoritatile o suma specifica pentru noul acord.
* Este in interesul Romaniei ca fondurile europene sa fie utilizate, sunt bani nerambursabili. Banii pe care Romania ii ia de la FMI trebuie dati inapoi cu o dobanda. Asadar acesti bani trebuie utilizati eficient.
Conditiile puse de Comisia Europeana au fost, printre altele, adoptarea bugetului de stat si mentinerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB pentru 2011.
Comisia sprijina puternic efortul autoritatilor de a accesa fondurile europene.
In privinta unui nou acord cu FMI si Comisia s-a angajat sa sprijine in continuare tara noastra, pentru reformele structurale.
Duminica seara, la Cotroceni, delegatia Fondului s-a intalnit cu Traian Basescu, Emil Boc, ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.