TIMISOARA. Clubul Fermierilor Romani a reusit sa aduca impreuna oameni si idei, prin organizarea Forumului pentru Viitorul Agriculturii, in regiunea Banat, dedicat antreprenoriatului romanesc din agricultura.
In cadrul Forumului au participat fermieri performanti din judetul Timis, lideri din industrii conexe si complementare agriculturii (retail, energie, sustenabilitate si domeniul bancar), precum si coordonatorii programelor de investitii pentru dezvoltarea regionala a Banatului. Reuniunea a avut ca principal obiectiv stabilirea nevoilor si identificarea oportunitatilor de dezvoltare a afacerilor din agricultura si valorificarea parteneriatelor de afaceri intre fermieri si reprezentantii altor domenii economice, complementare celui agricol, precum si cu decidenti locali.
Intr-un context marcat de crize multiple, precum schimbarile climatice, recesiunea economica, inegalitati pe lantul de valorificare a produselor, mecanisme de finantare insuficiente si perturbarile pietei, reuniunea a oferit un cadru prielnic pentru dezbaterea solutiilor inteligente si inovatoare. Formatul restrans al evenimentului a permis discutii concentrate pe nevoile concrete ale fermierilor, precum si pe modelele de raspuns la crize, mecanismele de finantare si oportunitatile de parteneriat. in cadrul evenimentului, au fost abordate si tendintele nationale, regionale si europene in agricultura, sub influenta schimbarilor generate de noul ciclu politic de la Bruxelles.
„Intr-o perioada marcata de provocari fara precedent, este esential ca fermierii romani sa aiba acces la informatii si la parteneriate care sa le ofere solutii eficiente pentru dezvoltarea afacerilor lor. Reuniunea de astazi a fost un prilej important de a aborda o perspectiva obiectiva a situatiei actuale si identificarea unor modele de gestiune a crizelor, in vederea stabilirii unor cai si angajarea unor mijloace pentru lansarea de noi parteneriate de afaceri, in beneficiul mutual al celor implicati si de a impartasi idei si solutii care vor aduce beneficii pe termen lung agriculturii romanesti”, spune Florian Ciolacu, Director executiv al Clubului Fermierilor Romani.
„Este crucial ca mediul academic sa colaboreze cu antreprenorii din agricultura pentru a promova inovatia si sustenabilitatea. Prin parteneriatele intre universitati si sectorul privat, putem accelera adoptarea noilor tehnologii si modele de afaceri care vor transforma agricultura intr-un sector mai competitiv si mai rezilient.”, a subliniat Prof. Dr. Cosmin Alin Popescu, Rectorul Universitatii de stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara.
Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, care a avut rolul de partener gazda al intalnirii.