Alina Bica, fostul procuror sef al DIICOT, a fost retinuta pentru 24 de ore, marti, de catre procurorii DNA intr-un nou dosar de coruptie.
Bica este acuzata in cea de-a treia speta instrumentata de DNA ca ar fi luat mita circa 17.000 de euro pentru clasarea unui dosar aflat pe rolul DIICOT in care era anchetat omul de afaceri Horia Simu Pop.
Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, a declarat, la iesirea din sediul DNA, unde a fost audiat mai devreme fostul procuror sef, ca retinerea clientei sale este ilegala si inumana, in conditiile in care nici presupusa mita nu este chiar atat de mare in opinia reprezentantului legal.
„Procurorii si-au reamintit, dupa foarte multi ani, ca (Bica – n.red.) ar fi primit fabuloasa si exorbitanta suma de 17.000 de euro din care Alina Bica a primit o parte. L-am intrebat pe procurorul de caz daca Alina Bica este atat de periculoasa si infractiunea pentru care e cercetata in calitate de inculpat e atat de grava si cuantumul mitei e atat de mare pentru a justifica aceasta retinere. Acest amarat de Cod Penal prevede o serie de alte masuri care pot fi aplicate, in conditiile in care acest om beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. (…) Ce se intampla este ilegal, inuman”, a punctat Laura Voicu.
Alina Bica a fost audiata, marti dimineata, la sediul DNA din Capitala, in acelasi dosar fiind citat si fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Financiara (ANAF), Serban Pop.
Procurorii l-au retinut anterior si pe fostul sef al Fiscului, el fiind acuzat la complicitate de dare de mita. Serban Pop este acuzat ca a intervenit la Bica, pe vremea cand aceasta conducea Directia Antitero, pentru a solutiona un dosar in favoarea omului de afaceri Horia Simu Pop.
Potrivit Mediafax, Serban Pop a luat mita 230.000 de euro de la omul de afaceri, iar o parte din bani, respectiv 17.500 de euro, au ajuns la fostul procuror sef, care a clasat dosarul lui Horia Simu de pe rolul DIICOT.
Este al treilea dosar de coruptie pe numele Alinei Bica, ea fiind judecata in momentul de fata in alte doua spete instrumentate de DNA. Acestea din urma se refera la retrocedari ilegale facute de catre ANRP.