Astazi putem spune cu usurinta ca suntem o planeta de fotografi, fotografiile fiind atat de comune si de accesibile incat doar in anul acesta s-au realizat 400 de miliarde. Specialistii spun ca cifra se va dubla anul viitor.
E greu sa ne imaginam o perioada in care procesul era greoi, costisitor si la indemana putinor privilegiati. Huffington Post aminteste de prima fotografie in care apar oameni, la 175 de ani de la realizarea ei, la Paris.
La inceputul secolului al XIX-lea, Louis Daguerre, artist plastic, decorator de teatru si unul dintre pionierii fotografiei dezvoltase prima tehnica reusita de a capta imagini. Dagherotipia, numita in cinstea inventatorului, consta in expunerea unei placi de cupru acoperita cu un strat de argint la vapori de iod. Imaginea era apoi developata cu ajutorul vaporilor de mercur incalzit. Dezavantajul era timpul de expunere foarte ridicat, in jur de zece minute, in care subiectii trebuiau sa ramana in cadru pentru a aparea in fotografie.
La sfarsitul anului 1838, Daguerre a incercat sa capteze imaginea unei artere aglomerate din Paris. Totusi, pentru ca trecatorii nu au stat destul de mult in cadru, „Boulevard du Temple” pare pustiu, cu exceptia a doua persoane de pe trotuar. Se pare ca unul dintre cei doi ii lustruia pantofii celuilalt, asa ca au zabovit suficient in fata obiectivului lui Daguerre pentru a deveni, fara sa stie, primele persoane fotografiate vreodata.
Dagherotipul producea o imagine inversata, care trebuia luminata la un anumit unghi pentru a putea observa detaliile. Fotografia rezultata era foarte fragila, oxida in aer, iar imaginea se putea sterge cu degetul, astfel ca, de obicei, erau inchise in carcase ermetice. Procesul a continuat sa fie folosit pana la sfarsitul anilor 1860, cand a fost inlocuit cu tehnici de fotografiere mult mai moderne.