TIMISOARA. Cea mai frumoasa piata din Timisoara s-a imbogatit cu inca o fatada complet renovata si stralucitoare. Este vorba despre Vicariatul Sarbesc a carui infatisare, inspre Piata Unirii, a fost reabilitata cu bani de la Episcopia Ortodoxa Sarba si de la o firma privata din oras.
Cladirea care odinioara era verde, pe intreaga suprafata a fatadei, acum are o culoare mai luminoasa, ce pune in valoare elementele in relief de la arcadele ferestrelor si dantelaria din partea superioara a constructiei. A ramas nefinisat blazonul de deasupra intrarii in cladire, care necesita lucrari foarte migaloase.
Lucrarea ar fi trebuit sa se termine in urma cu doi ani, insa asteptarea a meritat. Pentru transformarea cladirii au contribuit financiar atat o firma privata, care a oferit peste 600.000 de lei, cat si Episcopia Ortodoxa Sarba, care a cofinantat cu peste 170.000 de lei.
„Avem cu totii bucuria sa vedem aceasta minunata cladire fara schele si cu un aspect exceptional, care intr-adevar i se potriveste si i se cuvine. Lucrarile au durat foarte mult, au fost si de migala, au fost si diverse poticneli de parcurs, dar important este ca s-a ajuns la acest final fericit. Suma alocata de 620.000 lei, din care 175.000 contributia beneficiarului, a Vicariatului Ortodox Sarb”, a explicat primarul Nicolae Robu, care a tinut mortis sa prezinte noua fatada a Vicariatului miercuri, dupa ora pranzului.
„A fost nevoie si de consolidare, la turnuri mai ales, pentru ca este o cladire arhitectural vorbind destul de complicata, cu multe elemente si decoratiuni deosebite si unice. Lucrarea a inceput in septembrie 2011. Este finalizata fatada actuala. Noi am pornit lucrarile si la cea de vest, din fondurile noastre, si speram si partea de nord. Am vrea sa finalizam toata cladirea si sa lasam orasului acest complex, care am vrea sa arate asa cum trebuie. Stema episcopiei este lucrata in piatra si trebuie sa vina specialisti care sa sableze piatra si s-o decoreze. Sunt elemente extraordinare, vechi de sute de ani, si nu se poate face altfel”, a explicat vicarul Marinco Markov.
„Cladirea a fost construita in 1748 si a fost restaurata ultima data in 1907. In 1984, arhitectul Serban Sturdza, care se ocupa de acest complex, a facut unele cosmetizari exterioare, dar nu de anvergura celor actuale, care au mers pe profunzime. Este o renovare temeinica. Partea de vest se finanteaza din fonduri proprii, dar suntem o comunitate mica, de 15.000 de oameni, avem 55 de parohii, cinci manastiri si altceva nu avem decat ce avem in Timisoara, din asta finantam tot ce putem”, a mai spus vicarul.
Vicariatul Sarbesc din Piata Unirii a fost proiectat in 1744 si a fost construit in stilul in care se construia pe atunci, baroc-austriac. In 1752 era deja finalizat, iar in 1904, comunitatea sarba a vrut ca aceasta cladire sa primeasca un caracter particular, unul sarbesc. Cel care a reusit transformarea, intr-o maniera spectaculoasa, a fost arhitectul sef al orasului de atunci Szekely Laszlo, de etnie maghiara. Din anul 1964 biserica este declarata monument istoric.
CITESTE SI: