TIMISOARA. Dupa ce biciclistii din Timisoara au fost luati in colimator de primarul Nicolae Robu, care vrea sa le interzica accesul in centrul orasului si ii indeamna sa foloseasca ruta ocolitoare a zonei centrale, ne-am decis sa luam cativa biciclisti si sa-i trimitem pe traseu. Aproape 2 kilometri are ruta ocolitoare a centrului, din care doar pe o lungime de putin peste 1 kilometru are trasata pista de biciclete. Una singura, pe un singur sens, plina de obstacole, asa cum ne-am obisnuit: borduri inalte, masini blocate, cosuri de gunoi periculoase, pietoni pe traseu.
Am pornit din fata Muzeului Banatului, de unde incepe o pista cat de cat normala. Spunem cat de cat normala, pentru ca la doar cateva pedale distanta dam de o bordura destul de inalta, care e dificil de coborat si de urcat pentru orice biciclist. La doar cativa pasi de primarie.
Ne continuam drumul prin fata sediului Directiei de Sanatate Publica, iar la colt, langa cladirea primariei, ne intampina o banda intinsa de Politia Locala de-a latul strazii, din pricina tencuielii care pica de pe cladirea istorica si s-ar putea prabusi in capul cuiva. Biciclistii, dar si pietonii, sunt obligati sa mearga pe strada, pana cand traverseaza trecerea de pietoni si urca din nou pe pista. Banda cu siguranta a fost luata in timpul scurs de la parcurgerea traseului, iar pe pista de biciclete vom gasi aproape la orice ora masini parcate, cunoscuta fiind lipsa locurilor de parcare din zona centrala a Timisoarei.
Trecem prin fata primariei, iar la urmatoarea zebra, chiar la coltul cladirii, dam din nou de o bordura.
Trecem si de aceea si ajungem in centru, parcurgem alti cativa metri, dupa ce stam la doua stopuri si suntem in fata cladirii Liceului Piarist.
Pana la liceu insa trebuie sa fie atenti sa nu se trezeasca cu un cos de gunoi in brate, care „apare” subit la mijlocul pistei.
Acolo avem parte de o surpriza si biciclistii sunt obligati sa mearga cativa metri pe langa biciclete sau pe strada, in conformitate cu legea, asa ca nu au de ales si se conformeaza pana trec de cladire si incepe pista de biciclete.
Traseul care tine, in caz de nu sunt masini parcate pe el, pana la intersectia cu strada Victor Vlad Delamarina, care este perpendiculara cu strada pietonala Marasesti. Acolo insa, pasionatii miscarii pe doua roti care trebuie sa ajunga in fata Muzeului Banatului trebuie sa faca dreapta si sa treaca prin fata Garnizoanei Militare.
Pe carosabil, pentru ca pista pana aici a tinut – doar 1,25 kilometri dintr-un total de aproximativ 2 kilometri cat are ruta ocolitoare.
Dupa Garnizoana vireaza la dreapta, pe strada Lucian Blaga, un drum peticit, plin de gropi, cu masini parcate pe ambele parti. Ajung apoi in sensul din fata Liceului Miu, la palmieri, si urca din nou pe pista care incepe din fata Muzeului Banatului.
Pe tot traseul, parcurs in 10 minute, au fost nevoiti insa sa se dea jos de doua sau de trei ori de pe biciclete, au pus piciorul jos de alte sase ori si o data au mers pe langa bicicleta cativa metri. Daca doreau sa mearga invers nu puteau, fiindca exista doar un singur sens de mers cu pista pentru traseul ocolitor. Pe jumatate de kilometru nici macar nu exista pista de biciclete.
„Inainte de a interzice pedalatul in anumite locuri din oras, trebuie oferite conditii biciclistilor, rute alternative legale, pentru ca pista care exista acum este praf. O pista de biciclete este ilegala atata timp cat nu are niciun indicator pe ea. Aia nu este pista in adevaratul sens al cuvantului si are doar un sens de mers. O dunga trasata cu vopsea nu o face legala, asta spune chiar si Politia”, ne-a spus Valentin-Pokus Alex, unul dintre biciclistii aventurati pe traseu.
In plus, daca se va interzice accesul pe bicicleta in Piata Victoriei si pe strada Alba Iulia, Valentin este convins ca va fi un adevarat haos in zona, pentru ca pista are un singur sens de mers si tot mai multi biciclisti vor circula pe contrasens.
„Ruta ocolitoare a centrului creeaza mult disconfort biciclistilor, acest traseu presupune mai multe opriri din cauza conditiilor proaste de deplasare: borduri inalte si pista blocata din cauza caderilor de tencuiala. Pe langa aceasta, pista ocolitoare se desfasoara intr-un singur sens si nici macar nu este in intregime realizata. Cu alte cuvinte, aceasta alternativa este mult sub minimul de care are nevoie un biciclist pentru a pedala continuu in conditii relativ decente”, spune si Catalin Florian Ceauca, biciclist convins din Timisoara.
L-am intrebat si pe primarul Timisoarei, Nicolae Robu, cum arata ruta ocolitoare a orasului si daca este multumit de ea. Ne-a raspuns pe un ton plictisitor: „veniti sa va dau harta”! Am facut rost si de harta. Iata ce „alternative” le ofera primarul Nicolae Robu biciclistilor din Timisoara, carora vrea sa le interzica accesul tot sezonul in plin centrul Timisoarei!
Va reamintim ca in sedinta ordinara care va avea loc marti, consilierii locali vor trebui sa decida daca interzic accesul cu bicicleta in Piata Victoriei si pe strada Alba Iulia, in perioada 1 mai – 30 octombrie, intre orele 18:00 – 22:00. Propunerea vine de la Nicolae Robu, primarul Timisoarei, care a recunoscut intr-o emisiune la un post local de televiziune ca i s-au plans doua doamne mai in varsta ca unii biciclisti merg cu viteza in centrul orasului.
Biciclistii spun ca, in conditiile in care vrei sa impui o restrictie, trebuie sa oferi o alternativa perfect viabila. Or, tocmai cu asta nu si-a batut capul primarul Timisoarei.
Foto: Virgil Simonescu