TIMISOARA. Sute de elevi de la mai multe scoli din Timisoara au sarbatorit in centrul orasului Ziua Mediului. Prichindeii au facut arta din deseuri, aratandu-le timisorenilor ca ei stiu sa recicleze. Au facut robotei, mici orasele, biciclete si fel de fel de obiecte din cartoane, sticle de plastic, dopuri, becuri.
Elevii au format grupuri de cate 10 si, ajutati de un profesor, s-au pus pe treaba. „Vrem sa castigam concursul si am facut un robotel din obiecte reciclabile, din peturi, staniol, becuri, carton. Vrem sa-l punem ca mascota scolii noastre, suntem o scoala eco”, ne-a spus Adelina, eleva la Scoala Generala nr. 12.
„Noi facem un orasel vesel, ecologic, foarte colorat, vrem sa facem si biciclisti prin el, ca toata lumea din Timisoara sa invete sa circule cu bicicletele, ca sa nu coloreze orasul. Am folosit sticle, cartoane, doze, hartie, dopuri”, ne-a spus Felicia Adina Vaicau, profesoara la Scoala Gimnaziala nr. 27.
Un stand a fost adjudecat de cativa studenti ai Facultatii de Arte, care le-au aratat elevilor timisoreni ce minunatii pot iesi din gunoaie.
„Am adus niste concepte de produse reciclabile: scaune din carton, pat din carton stratificat, lustra din piese reciclabile de bicicleta, o bicicleta facuta din tevi vechi. Sunt idei, concepte, proiecte de-ale noastre. Cam o saptamana lucram la un proiect”, ne-a spus Ovidiu, student la Facultatea de Arte si Design.
Reprezentantii Retim incearca sa-i invete pe elevi cat de importanta este reciclarea deseurilor. I-au si convins, mai ales pe cei mici, care au ramas impresionati de procesul tehnologic prin care trec gunoaiele din casele lor pana la deponeu. Prichindeii au vizitat Statia de sortare a societatii de salubritate.
„Copiii au vazut care este drumul deseurilor, de la ei de acasa, de la pubela din fata casei pana aproape spre ultima statie, deponeul de la Ghizela. Au vizitat statia de sortare, au vazut tot procesul tehnologic al deseurilor. Au fost extrem de incantati de ceea ce au vazut, in special cei mici. Au fost foarte interesati si sunt convinsi ca isi vor trage de maneca parintii”, ne-a spus Livian Hotico, purtator de cuvant Retim.
Cele mai frumoase proiecte vor fi premiate de primarie. In plus, fiecare scoala primeste cate un artar, pe care elevii il vor putea planta in curtea unitatii de invatamant.
„De Ziua Mediului am chemat alaturi de noi toate scolile. Este un mod prin care noi raspundem naturii. S-au facut echipe de cate 10 elevi, coordonati de cate un cadru didactic, ei au primit cate un stand si au primit deseuri reciclabile. Au venit cu sticle, cartoane, fel de fel de deseuri reciclabile din care fac arta. Toate scolile participante vor primi cate un arbore al climei – artar – pe care sa-l planteze langa scoala”, ne-a declarat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.