TIMISOARA. Fotografii din timpul Primului Razboi Mondial, de pe campurile de batalie din tara sau strainatate, dar si instantanee cu momentul unirii Banatului cu tara, toate pot fi vazute in Bastionul Theresia pana in primavara anului viitor, in cadrul unei expozitii dedicate Centenarului.
CITESTE SI: Cei mai buni elevi din Timisoara, premiati la Gala Excelentei
Expozitia intitulata „Romania in anii Primului Razboi Mondial. Marea Unire de la 1918 si Banatul” aduce in fata iubitorilor de istorie momentele care au dus la declansarea Primului Razboi Mondial, scene de pe front sau portrete ale celor implicati in evenimentele din timpul razboiului.
In mansarda bastionului Theresia sunt expuse si poze ale uniformelor armatelor combatante si ale medaliilor acordate celor care au luptat pe campurile de batalie.
„Este o expozitie foto documentara legata de Romania in Primul Razboi Mondial, Marea Unire de la 1918 si Banatul. Am acceptat si Banatul pentru ca multi banateni au participat, au murit si au realizat impreuna cu tara Unirea, desi mai tarziu. Este foarte important sa participam si noi la acest eveniment deosebir care este Centenarul… Ne-a luat cateva luni bune sa pregatim, expozitia, deoarece am primit finantare de la Consiliul Judetean, dar si, in premiera, de la Ministerul Culturii. Am reusit impreuna cu toti colegii, toata sectia de istorie a participat, si celelalte compartimente. Au venit grupuri de reconstituire istorica de la Arad, de la Constanta, ne-au onorat cu prezenta, si sper ca anul viitor vom face un eveniment si mai mare, de ziua judetului, legat de eliberarea Banatului de catre francezi„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, managerul Muzeului National al Banatului, Claudiu Ilas.
De asemenea pot fi vazute articole din ziarele vremii, iar in expozitie este prezentata si intrarea trupelor romanesti in Lugoj si Timisoara in 1919. .
„Am vrut sa aratam ca a existat o clipa astrala in istoria Romaniei cand as putea sa spun ca Dumnezeu a fost roman, a fost cu romanii si i-a ajutat sa-si indeplineasca visul multisecular. Am vrut sa scot in evidenta Primul Razboi Mondial deoarece fara acest mare necaz al omenirii, Unirea noastra nu ar fi fost posibila.Nu a fost cauza, a fost ocazia care s-a ivit in istoria romanilor pentru ca aproape toate provinciile romanesti sa fie parte a Romaniei Mari, si acest lucru nu trebuie uitat. Si tocmai acesta este mesajul expozitiei. Istoria este o stiinta aparte, una strategica, iar noi suntem parte din istorie si nu suntem cei mai mici in aceasta istorie…. As vrea sa mentionez faptul ca pentru Romania si romani, razboiul nu s-a incheiat odata cu semnarea armistitiului pe 11 noiembrie 1918, nici vorba. Pe 24 decembrie truipele romane intrau in Cluj, deci Clujul nu era eliberat pana in preajma Craciunului. Nu mai vorbesc de Arad, Oradea, Carei, Satu Mare, care vor fi eliberate abia in primavara anului 1919. Si deplasarea trupelor, si luotele duse de trupele romane in campania din 1919, pana la cucerirea Budapestei, pentru ca a fost o cucerire, era prevazuta in intelegerile cu Aliatii inca de la intrarea romaniei in razboi. Acesta era planul, mergeti pana la Budapesta. Acest razboi din 1919 s-a dus pentru a apara Romania Mare, pentru ca la Budapesta se instalase o enclava comunista, care era un mare pericol pentru Europa si aliatii, invingatorii din Primul Razboi Mondial sunt cei care cer Romaniei sa faca ceva, dar sa elimine regimul lui Bella Kun. A fost inlaturat si locul lui a venit cel al lui Horty, care nu a fost mai fericit nici pentru istoria Ungariei, nici pentru unguri si nici pentru noi„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Deheleanu, curatorul expozitiei.
Nu lipseste nici o fotografie facuta in ziua Marii Adunari de la Alba Iulia
La vernisajul expozitiei din Bastionul Theresia au fost prezenti si membrii Asociatiei Culturale Tomis, care se ocupa cu reconstituiri istorice. Acestia au venit imbracati in uniforme purtate de soldati pe campurile de lupta din Primul Razboi Mondial.
In cadrul expozitiei poate fi vazuta si o colectie impresionanta de arme aflate in patrimoniul Muzeului National al Banatului.
Expozitia va putea fi vizitata de timisoreni pana in luna martie a anului 2019.