TIMISOARA. Odata cu reconfigurarea Pietei Libertatii si eliberarea acesteia de copacii care obstructionau vederea, ies la iveala cladirile amplasate de jur imprejurul pietei, iar imaginea oferita de fatadele acestora este una dezolanta.
Timisorenii s-au mandrit intotdeauna cu arhitectura orasului, comparandu-l cu Viena. Autoritatile au luat deja primele masuri pentru a reface Piata Libertatii, insa, dincolo de reamenajari, de pavajul cel nou de culoare rosie, cladirile de jur imprejur ies la iveala mai bine ca niciodata in ultimii ani.
Turistii care viziteaza astazi Piata Libertatii au parte de o imagine deprimanta data de fatadele aflate intr-o stare avansata de degradare. Niciuna din cladirile care strajuiesc piata nu a fost renovata recent si peste tot se vad ziduri cu tencuiala cazuta pana la caramida, pe alocuri balcoane ce stau sa cada, cabluri improvizate pe la colturi si chiar buruieni crescute pe ici-colo. De departe, se vad etajele unde sunt apartamente nelocuite: obloanele de lemn sunt cazute, la fel si detaliile arhitecturale, iar de jur imprejur se mai vede doar caramida dintr-o cladire impunatoare.
Primaria Veche, actualul sediu al Directiei Agricole, pare la prima vedere o cladire ingrijita, insa la o observare mai atenta, se vede cu ochiul liber ca are probleme cu igrasia si ca nu a mai fost reconditionata de ceva vreme. Primarul Nicolae Robu anunta nu demult ca vrea sa dea cladirea in grija Universitatii de Vest din Timisoara, care s-o puna la punct si sa o transforme intr-un sediu de facultate. Acestui imobil i se adauga sediul Garnizoanei sau cel al bibliotecii, tot degradate.
Chiar in mijlocul pietei, statuia Sfantului Nepomuk, un dar oferit de municipalitatea Vienei, asteapta trista sa fie curatata de muschi, de urmele adanci ale poluarii si de resturi de la porumbei. Pasarile si-au facut cuib in podurile imobilelor si sunt cei mai fideli locatari. Daca renovarea partii pietonale a pietei se apropie de finalizare, renovarea arhitecturala inca trebuie sa inceapa pentru ca Piata Libertatii sa revina la splendoarea de odinioara.
Pe de alta parte, muncitorii dau zor sa termine aranjarea pavajului pana la venirea inghetului, pentru ca timisorenii sa poata circula fara restrictii prin „Piata Rosie”, asa cum au numit-o. Mai este insa destul de munca, mai ales ca pentru vestigiile scoase la iveala de arheologi inca nu s-a gasit o solutie. Reprezentantii Ministerului Culturii n-au stabilit cum sa fie scoase in evidenta si pastrate. Exista 3 variante: fie sunt lasate descoperite, fie sunt acoperite cu sticla, fie sunt ingropate si marcate cumva la suprafata. Oricum, e greu de crezut ca acestea vor fi pregatite pana la prima ninsoare.