TIMISOARA. Obiecte scoase la iveala de arheologi din siturile din judetul Timis, reconditionate, picturi sau volume valoroase si un superb serviciu de argint, sunt doar cateva dintre exponatele ce au fost aduse anul trecut in patrimoniul Muzeului Banatului.
CITESTE SI: RMN nou-nout, instalat cu macaraua, intr-unul dintre spitalele mari din Timisoara. Foto
Expozitia din mansarda Bastionului Theresia spune, prin intermediul exponatelor din vitrine, povestea fascinanta a Timisoarei si a Banatului.
In prima parte a acesteia se pot vedea vase din lut, statuete sau unelte descoperite la Cornesti sau in alte situri arheologice din Banat.
O alta parte a expozitiei este reprezentata de diferite picturi valoroase, documente, jurnalele pictorului Ioan Isac sau fotografii si portrete ale detinutului politic Titus Olariu.
Piesa de rezistenta a expozitiei este un serviciu de argint cu 18 piese creat de Joszef Carl von Klinkosch, cel care avea sa fie apoi innobilat de imparatul Franz Joszef.
„Vedem evenimentele care au avut loc in 2018 la Muzeul National al Banatului,. expozitiile, sapaturile arheologice, publicatiile care s-au realizat, aproiape toata activitatea din anul 2018. Din sapaturile arheologice avem multe piese care s-au restaurat, din donatii avem primite foarte multe piese, 4000 si ceva de piese, iar din achizitii avem in jur de 160 de piese foarte valoroase, lucru pentru care multumim conducerii Consiliului Judetean Timis pentru ca ne-a oferit o suma frumoasa, 100 de mii de lei, ceea ce ne-a permis sa imbogatim colectiile. Acest set de argintarie compus din 18 piese, un set deosebit„, a declarat Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului.
Multe dintre piesele expuse au provenit si din donatiile unor timisoreni. Pe langa picturi au fost aduse in patrimoniul Muzeului in 2018 elemente de sticlarie sau obiecte din Romania Socialista.
„A fost mai usor sa aducem crampeie din lumile apuse care spun povesti despre oamenii locului prin intermediul unor obiecte din sticla, din argint, portretelor nobiliare din secolul al XIX-lea care s-au pastrat in ramenele Biedermeyer vieneze autentice, prin intermediul atator donatii din partea familiilor generoase ale orasului. As aminti familia profesorului Horia Vermesan, generozitatea doamnei avocat Sanda Olariu a facut posibila prezenta unei lumi a Banatului de campie prin intermediul tatalui domniei sale, Titus Olariu, o Romanie Socialista altfel ilustrata prin intermediul fabricilor de sticla si cristal ale anilor 70 si 80, o industrie usoara romaneasca din aceeasi perioada, reprezentata de fabrica de palarii, fabrica de manusi, celebra fabrica de pantofi Guban, toate aceste crampeie, fragmente din industria, cultura banateana sunt expuse astazi prin intermediul unei selectii riguroase din cele peste 4600 de obiecte achizitionate si donate anul trecut„, a declarat Marius Cornea, muzeograf la Muzeul National al Banatului.
Expozitia Patrimonium va putea fi vazuta de timisoreni si in cadrul Noptii Muzeelor, eveniment organizat sambata, 18 mai, cand portile muzeului vor fi larg deschise pentru vizitatori.