TIMIS. Consiliul Judetean scoate la licitatie studiul de fezabilitate pentru Centrul de colectare a legumelor si fructelor de la Tomnatic. Documentatia trebuie sa fie realizata in cel mult 45 de zile, dupa desemnarea castigatorului. Valoarea estimata a studiului de fezabilitate este de 170.000 lei si este prevazuta in lista de investitii a CJ Timis.
Conform temei de proiectare, centrul va fi amplasat pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de rolul de a asigura mentinerea calitatii si proprietatilor legumelor si fructelor, in vederea consumului pe perioada toamna – primavara sau chiar pana in perioada noilor productii. Astfel, centrul trebuie sa mentina calitatea legumelor si fructelor timp de pana la un an – cazul radacinoaselor, cepei, cartofilor, merelor, perelor etc. De asemenea, printre altele, depozitul trebuie sa asigure conditiile tehnologice pentru preluarea, pastrarea sau tranzitarea produselor.
„Avansam, asa cum am promis, cu o noua investitie importanta pentru timiseni. De aceasta data, venim in sprijinul micilor producatori. Le asiguram posibilitatea de desface pe piata produse proaspete pe toata perioada anului. Astfel, speram ca macar pe rafturile supermarket-urilor din Timisoara si din judet sa gasim fructe si legume din productie locala, indiferent de sezon. Este aproape de neiertat faptul ca nu s-a ocupat nimeni pana acum sa faca aceste centre, dar nu ne cramponam in trecut si inaintam cat putem de repede cu proiectul. Licitam acum studiul de fezabilitate, dupa care urmeaza proiectul tehnic si executia”, spune presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.
Centrul de legume si fructe este un proiect pilot si vine in sprijinul micilor producatori agricoli din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele invecinate, Lenauheim, Comlosu Mare, Teremia Mare, Sannicolau Mare, Sanpetru Mare, Periam, Pesac, Varias etc. Fiind un proiect pilot, in functie de rezultate, acesta va putea fi replicat si in celelalte bazine legumicole din Timis, precum Jimbolia – Checea – Sanmihaiu Roman, Ciacova – Giera – Gataia si Belint – Lugoj – Traian Vuia.
Zona Tomnatic a fost aleasa in urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Judetean, de catre Universitatea de stiinte Agricole din Timisoara privind sectorul de legume si fructe la nivelul judetului. Numarul de UAT-uri care intra in componenta bazinului legumicol si pomicol Gottlob – Lovrin – Tomnatic este de aproximativ 16. Acesta este caracterizat prin suprafete mari cultivate cu legume, datorita factorilor zonali de microclimat si a solului propice pentru practicarea legumiculturii, numarul potentialilor utilizatori fiind considerabil.