TIMISOARA. Laleaua pestrita a inflorit in Rezervatia Naturala Lunca Poganisului, aflata intre comunele Tormac si Sacosu Turcesc, la putin peste 20 de kilometri de Timisoara.
Cercetatorii de la Muzeul National al Banatului atrag atentia asupra numarului tot mai mic de lalele pestrite din cauza taierii masive de arbori din interiorul rezervatiei.
”Aflata pe teritoriul comunelor Tormac si Sacosu Turcesc, cu o suprafata protejata de 75.50 ha, Rezervatia Naturala Lunca Poganisului a fost infiintata inca din anul 1974 special pentru a ocroti laleaua pestrita si habitatul in care creste aceasta (paduri de lunca cu stejar pedunculat).
In momentul de fata, din cercetarile noastre multianuale desfasurate in zona acestei rezervatii, am constatat ca populatia lalelei pestrite este grav afectata (numarand numai cateva sute de exemplare, regasindu-se preponderent in zonele cele mai izolate ale rezervatiei) de activitatile umane, in special de taieri masive de arbori din interiorul rezervatiei, suprapasuntul cu oi si depozitarea ilegala a deseurilor menajere.
Motiv de bucurie – inca infloreste, motiv de profunda ingrijorare – pana cand…?”, spune dr. Sretco Milanovici, sef Sectie Stiintele Naturii Muzeul National al Banatului care este si autorul fotografiei cu laleaua pestrita.
Floarea, monument al naturii, este inscrisa drept specie protejata si in Conventia de la Berna, iar acest lucru ar fi trebuit sa-i asigure un viitor sigur. Insa, una dintre cele mai colorate atractii turistice naturale din Banat este acum pe cale de disparitie.
Floarea este denumita „fritillaria degeniana”, numele insemnand tabla de sah si pahar de aruncat zarurile, facand aluzie la patratele ordonate, brun-roscate de pe potir. Poarta mai multe nume, deoarece petalele florii ei sunt de culoare violacee cu pete albe , iar din aceasta cauza in popor e cunoscuta sub denumirea de „Floarea de sah” sau „Bibilica”, ultima din pricina faptului ca oamenii o asemuiesc cu pasarea cu penaj la fel de pestrit, negru cu puncte albe.