Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este partener in Proiectului “Patrimoniu viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera IPA Romania – Republica Serbia si derulat de Universitatea de Vest Timisoara in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara si Primaria orasului Kikinda din Serbia.
Proiectul vizeaza valorizarea patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru turism in zona transfrontaliera, transformarea acestuia in produse turistice cat si constientizarea oamenilor din comunitatile investigate privind importanta conservarii si promovarii patrimoniului viu prin turism.
„Au fost identificate, in comunitati, elemente de patrimoniu cultural, elemente de patrimoniu natural, elemente specifice de obiceiuri si traditii, de port popular. Au fost identificate elemente de infrastructura. Expertii din proiect, atat in cadrul Universitatii de Vest, cat si din cadrul Institutului Intercultural, ai Camerei de Comert si ai municipalitatii din Kikinda, sunt acum in etapa in care creaza rute turistice tematice pe care le plaseaza pe harti regionale si locale. Toate aceste rute turistice si harti regionale vor fi oferite apoi operatorilor din turism si oricarei alte asociatii turistice pentru ca, impreuna, sa conturam pachete de servicii turistice. Obiectivul este ca impreuna cu agentiile de turism sa identificam si nevoile operatorilor si, indirect, nevoilor turistilor astfel incat sa contribuim la realizarea unor servicii profesioniste, la promovarea profesionista a zonelor turistice.” a declarat Simona Ciuferescu, coordonatorul programului din partea CCIAT.
Reprezentantii operatorilor din turism sustin ca exista o reala cerere pentru turismul din zona Banatului, iar rezultatele acestui proiect vin in intampinarea dorintelor multor iubitori de calatorii.
„Din experienta agentiei noastre, din faptul ca am vandut deja astfel de pachete, am o vete buna: exista deja pachete pentru perioade mai scurte, gen city-breack sau sfarsit de saptamana, in zona Banatului romanesc si sarbesc. Avem un program intitulat ‘Iubeste Romania ta| inceput anul acesta, in ianuarie. Suntem la zece luni de la inceperea lui, de la inceperea programului prin care oferim redescoperirea Romaniei, pentru romani si pentru straini. „ a explicat Gabriela Petcana, reprezentant al unui tour-operator din Timisoara.
Intalnirea dintre partenerii si organizatorii proiectului si operatorii de turism va fi urmata de un workshop care va avea loc la Kikinda, in perioada 24 – 28 noiembrie 2014 si unde expertii vor purta discutii privind elaborarea hartilor regionale care sa contina obiective turistice, sarbatori laice si religioase, trasee culinare, obiceiuri si traditii, mestesuguri etc.
De asemenea, CCIA Timis pregateste “Patrimoniu Viu” – Targ de mestesuguri si gastronomie si Expozitie de fotografii, manifestare care va avea loc in perioada 4 – 6 decembrie 2014, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT si la care sunt asteptati peste 30 de mestesugari si artizani din comunitatile locale din regiunea tranfrontaliera.