BANAT. In vremurile cand painea nu se cumpara de la supermarket, iar morile electrice nu existau nici macar in stadiul de proiect, morile de apa erau sufletul multor sate de munte din Banat. Acum le mai cauta doar gospodinele batrane care fac paine in casa sau turistii curiosi.
Mai multe astfel de mori de apa isi macina anii si amintirile intr-o cadenta molcoma, plina de farmec, chiar in inima Banatului, pe valea Belarecai, in comuna carasana Cornereva, la aproximativ 170 km de Timisoara.
Situate intr-o zona cu drumuri proaste, fara indicatoare rutiere, dar unde natura a fost darnica, iar oamenii sunt primitori, morile de apa din Cornereva atrag multi vizitatori, desi nu sunt la fel de faimoase precum suratele lor de la Rudaria. Ingeniozitatea celor care le-au proiectat este remarcabila.
Morarii au preluat mestesugul din generatie in generatie, au reparat de-a lungul timpului constructiile care dateaza de sute de ani, dar au pastrat cu sfintenie mecanismele stravechi, din taina carora iese o faina cum nu se gaseste pe la magazine.
„La asta unde se pun boabele ii spune cos, urmeaza sopotul. Ca ii si zicala, ziceau aia batrani ca iti merge gura ca sopotul la moara. Ca el face mare galagie cand merge moara. Is si doua pietre, una mare jos, alta care se invarteste si pui boabe in cos, iese faina si noi o preparam”, explica un localinc, in linii mari, cum functioneaza moara.
De altfel, oamenii de prin partea locului sunt foarte primitori, iar cei care au in proprietate astfel de mori sunt dispusi sa le arate drumetilor cum functioneaza.
Daca pe vremuri, cand morile de apa erau singura posibilitate pentru ca satenii sa-si macine granele, la poarta lor era inghesuiala mare, acum doar cateva gospodine care tin ca painea lor facuta in casa sau mamaliga sa aiba un gust de neegalat mai vin cu „tovala” la moara.
„Mai vine lume, asa, pentru casa, isi face fiecare din sat. Mai vin si de pe vaile astia, dar pentru casa. Pentru animale isi macina in gospodarie, au mori electrice, dar faina de aici e mai buna decat cea de la magazin, nu se compara”, spune unul dintre morari.
Si tot pe vremuri, morile de apa mai aveau un rost, foarte important si acela: de masina de spalat pentru toate gospodariile din jur. Acestea erau puse intr-un cos special, valtoarea, iar apa le invartea exact ca intr-o masina de spalat moderna. Obiceiul se pastreaza si acum: covoarele si paturile astfel spalate sunt puse la uscat la soare, iar oamenii din zona vin la moara de fiecare data cand vor ca gospodariile lor sa straluceasca de curatenie. In special acum in preajma Pastilor.
In satele Cornerevei exista mai multe astfel de mori de apa. Nici localnicii nu le mai stiu exact numarul, mai ales ca multe nu mai sunt functionale. Cele care au reusit sa treaca testul timpului macina, in continuare, intr-o cadenta ce te farmeca.
Comuna Cornereva din judetul Caras Severin este cea mai mare din tara ca intindere, numarand 40 de sate si catune, multe dintre ele izolate, fara drum de acces sau energie electrica.