UPDATE: Pe piata neagra, uraniul furat ar valora peste 10 milioane de euro.
__________________________________
Radu Viorel, directorul Directiei de Supraveghere a Radiatiilor din Compania Nationala a Uraniului, a declarat pentru HotNews.ro ca „minereul de uraniu furat era destinat casarii, concentratia sa scazuta de doar 3% facandu-l imposibil de utilizat. Presupun ca a fost vorba de hoti de fier vechi, pentru ca minereul era depozitat in cilindri de fier de 3,5 metri lungime„.
Radu Viorel a mai spus ca minereul furat era folosit pentru testarea vagoanelor cu minereu care ieseau din mina de la Stei. El a dat asigurari ca depozitarea in natura a minereului furat nu poate avea nici un efect nociv, iar daca barele vor ajunge la colectorii de fier vechi, acestea vor vor fi depistate: „toate marile puncte de colectare sint obligate prin lege sa testeze radioactivitatea„.
„Impactul radiologic al minereului de uraniu existent in cele 8 tevi este nesemnificativ. De asemenea, potentialul de contaminare radioactiva a mediului este extrem de limitat avand in vedere cantitatea redusa de minereu, cat si forma fizica in care se gaseste (roca naturala). Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atata timp cat minereul de uraniu este inchis in tevi. Chiar si in cazul in care intreaga cantitate de minereu ar ajunge in mediu prin taierea sau distrugerea tevilor de metal, impactul este redus, intrucat minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Baita Plai are caracteristici mineralogice si petrografice ce ii confera o mare stabilitate si nu permit migrarea uraniului in mediu„, arata reprezentantii Companiei Nationale a Uraniului.
_____________________________________________
BIHOR. Ancheta fara prcedent! Politistii si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare fac cercetari dupa ce 73 kg de minereu de uraniu in stare pura au disparut dintr-un depozit al punctului de lucru din orasul Stei, judetul Bihor, al Companiei Nationale a Uraniului.
Furtul a fost descoperit pe 26 octombrie 2011, insa incidentul nu a fost anuntat de autoritati, potrivit Mediafax, care citeaza ebihoreanul.ro. Materialul radioactiv era pastrat in 8 tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri, cu un diametru de doi toli (5,08 centimetri). Aceste tuburi se aflau intr-un depozit din beton din zona industriala a orasului Stei.
Cazul este cercetat in prezent de Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase al Politiei Judetene Bihor.
„Am fost sesizati privind disparitia unor materiale radioactive de la depozitul din stei. Tot ce spune este ca in prezent se fac cercetari pentru elucidarea imprejurarilor in care s-a produs incidentul„, a declarat seful Politiei Bihor, comisarul sef Adrian Bucur.
Disparitia materialului radioactiv este investigata si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare. Presedintele institutiei, Vajda Borbala, a confirmat inceperea unei anchete.