Opinia Timisoarei

Furtunile nu ne vor mai lua prin surprindere. Avertizarile meteo nowcasting de la Timisoara, si mai rapide. Anuntul ANM

TIMISOARA. Fenomenele meteo extreme, care s-au inmultit in zona Banatului in ultimii ani, vor putea fi prevazute cu mai mare precizie.

CITESTE SI: Salariul nesimtit al directorului pus de USR sa conduca Societatea de Transport Public Timisoara, aflata cu un picior in groapa. Ia mai multi bani pe luna decat presedintele tarii 

Informatiile vor fi mult mai exacte, mai ales pentru avertizarile nowcasting, dupa ce la Timisoara se va construi unul dintre cele 7 super radare meteo prevazute sa fie amenajate in Romania cu bani europeni de catre Administratia Nationala de Meteorologie.

Este vorba despre un radar dual-polarimetric.

Suntem in faza de implementare a proiectului InfraMeteo, finantat prin POIM. Deja in aprilie vom incepe si constructia primelor radare din cele 7. Am obtinut aviz pentru radarul de la Iasi. Suntem in faza finala pentru obtinerea avizului pentru inceperea constructiei si pentru Timisoara si Oradea. Continuam ulterior cu Bobohalma, apoi cu Craiova si Bucuresti.
Odata cu aceste 7 radare dual-polarimetrice, cu siguranta informatiile pe care meteorologii le folosesc pentru avertizarile nowcasting vor fi de o acuratete mai mare„, a declarat Elena Mateescu, directorul general ANM, la DC NEWS TV.

In premiera mondiala, in Romania, vom avea si Centrul European de Agrometeorologie. Iar, pe langa cele 7 radare dual-polarimetrice, in tara vor fi infiintate alte cateva sute de statii meteo automate.

In toamna 2022 s-a semnat contractul pentru constructia viitorului Centru European de Agrometeorologie, prima initiativa de acest fel din lume. Suntem in etapa de proiectare, simultan cu obtinerea avizelor.

Si prin PNRR, lucreaza colegii care sunt implicati in acest proiect, in perioada de identificare a site-ului si locatiilor pentru cele 300 de statii meteo automate, autonome. Luni, la sediul ANM, vom avea o intalnire cu reprezentantii de profil agricol si de la Ministerul Agriculturii, pentru cele 100 de statii cu program agro-meteorologic pentru a creste densitatea statiilor de la 66 in prezent cu inca 100„, a mai spus Elena Mateescu, directorul general ANM.

In 23 noiembrie anul trecut s-a semnat contractul pentru proiectul ‘Extinderea retelei nationale de observatii din cadrul sistemului meteorologic integrat national, SIMIN’, care este finantat prin PNRR. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor are calitatea de coordonator de reforme, investitii, dar si de finantator, iar ANM, impreuna cu STS, de beneficiar.

 

Exit mobile version