Opinia Timisoarei

Fustele scurte, pantalonii scurti, decolteurile adanci ori bluzele cu vedere la buric vor fi interzise in scolile din Timisoara si din toata tara. Profesorii ii pot da afara de la ore pe elevii care nu respecta noul regulament. Se pregatesc uniformele

Anul scolar 2024-2025 ar trebui sa readuca decenta in scolile din Romania. Din toamna, elevii imbracati nepotrivit vor fi dati afara de la ore.

CITESTE SI:  ‘Copilul meu are multe haine de firma, unde sa le poarte?’ Cum e mai bine, cu sau fara uniforma in scolile din Timisoara

O noua lege, noul Statut al Elevului, va intra in vigoare din 1 septembrie si va fi valabila pentru toti elevii din Romania. Regulamentul a fost impus dupa ce ani la rand tot mai multi elevi au venit la scoala cu pantaloni rupti, bluze decoltate ori cu vedere la buric, gene si unghii false foarte lungi, machiaje stridente, piercing-uri si tatuaje.

Mai jos, va oferim o fotografie din arhiva opiniatimisoarei.ro cu tinute surprinse intr-o prima zi de scoala la o festivitatea de deschidere a noului an de invatamant, la Timisoara.

Aceasta masura ce intra in vigoare din septembrie este menita sa incurajeze un mediu de invatare mai sobru si mai concentrat, in care atentia sa fie indreptata asupra studiului, si nu asupra aparentelor. Totusi, regula a starnit deja controverse in randul parintilor si elevilor, care o considera prea restrictiva si care ar putea limita libertatea individuala.

Potrivit Art. 14. — „(1) Elevii au urmatoarele indatoriri: d) de a se prezenta la scoala si la toate activitatile organizate de aceasta intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si de a purta elementele de identificare in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulamentele si hotararile unitatii de invatamant preuniversitar”, conform Statutului Elevului 2024.

O alta masura ce va intra in vigoare in anul scolar 2024-2025 este introducerea salii de detentie in scolile din Romania. Fiecare scoala isi va organiza spatiul si procedura de supraveghere a elevilor problematici. Este vorba despre introducerea salii de detentie pentru elevii care deranjeaza profesorii, colegii si impiedica buna desfasurare a orelor de curs la scoala.
Pe langa sala de detentie, se va impune si anularea bursei scolare, daca un elev are abateri disciplinare.

Mai mult, un proiect de lege aflat in dezbatere vizeaza ca scolile sa poata impune uniforma scolara cu conditia ca aceasta sa le fie oferita gratuit elevilor.
Proiectul de reintroducere a uniformelor scolare, la 34 de ani dupa ce s-a renuntat la ele, a fost depus de Iulian-Alexandru Badea, deputat PSD, care sustine ca astfel s-a reduce diferentele intre elevii din familii instarite si ceilalti, ar putea fi tinut in frau bullyingul si s-ar reduce si abandonul scolar. Daca se va vota in Parlament si va fi promulgat de presedinte, scolile ar urma sa solicite utilizarea uniformelor care sa fie acordate gratuit elevilor.
Daca proiectul de lege pentru introducerea uniformelor va modifica legea invatamantului preuniversitar si se va obtine finantare din fonduri europene nerambursabile, pentru a li se putea asigura elevilor uniforme gratuit, acest lucru s-ar putea intampla cel mai devreme din anul scolar 2025-2026.

Exit mobile version