TIMISOARA. Ajunsa la a 10-a editie, Gala Excelentei Banatene 2023 este una de referinta in istoria recenta a Banatului si da tonul pretuirii valorilor de care este nevoie mai mult ca oricand in vremurile tulburi pe care le traversam.
Banatul si Capitala sa, Timisoara, au fost dintotdeauna repere de inventivitate, inovatie, leagane de cultura si minti luminate care au creat valori ce au depasit granitele tinutului, unele fiind si astazi in folosul oamenilor din toate colturile lumii.
Avem un portofoliu cu peste 1.000 de premiere timisorene, banatene, nationale si internationale, ii avem alaturi pe Traian Vuia, Babes, Bredicenii, iar creativitatea banatenilor nu s-a oprit la veacurile trecute, astazi fiindu-ne greu sa tinem pasul cu portofoliul premierelor si al excelentei lor.
Din dorinta de a evidentia munca elitelor banatene, s-a nascut GALA EXCELENTEI BANATENE, care este un eveniment academic, dar si artistic fiind imbinate in mod armonios elogierea celor mai merituosi si muzica clasica.
Organizatorii Galei Excelentei Banatene sunt Consiliul pentru Excelenta Timisoarei, reunind Academia Romana filiala Timis si cele patru universitati de prestigiu din Timisoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de stiintele Vietii), in parteneriat cu Marea Loja Nationala din Romania si Asociatia ”Timisensis”.
Anul acesta Gala se va desfasura pe 9 decembrie, de la orele 16.00, la Opera Romana din Timisoara.
Gala Excelentei Banatene decerneaza in fiecare an 10 premii catre 10 personalitati recunoscute si apreciate ale Banatului si zonei de vest: Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematica, informatica si stiintele naturii; Premiul „Traian Vuia” – pentru stiinte ingineresti; Premiul „Petru Dragan” – pentru stiinte biologice si biomedicale; Premiul „Gheorghe Ionescu-sisesti” – pentru stiinte agronomice si medicina veterinara; Premiul Academiei Romane; Premiul „Cornel Olariu” – pentru stiinte sociale, economie si antreprenoriat; Premiul „Eugen Todoran” – pentru stiinte umaniste si arte; Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performante deosebite in educatie; Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate sociala; Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timisoarei si a Banatului.
Peste 90 de personalitati ale Timisoarei si Banatului au fost laureati ai celor sase editii precedente, printre acestia regasindu-i pe Coleta de Sabata, Viorel Negru, Margit Serban, Dan Poenaru, Valeriu Tabara, Dan Dubina, Simona Amanar, Ioan Talpos, Adriana Babeti, Mircea Mihaies, Silviu Oravitan, Voicu Dumitras, Victor si Simona Neumann, Fundatia ”Pentru Voi”, Fundatia ”Filantropia” a Mitropoliei Banatului, Consulatul Republicii Federale Germania la Timisoara etc.
Selectarea candidatilor se face in cadrul a 10 comisii independente, constituite in cea mai mare parte din personalitati ale lumii academice si universitare, dar si din personalitati ale societatii civile, diplomatice sau culturale ale Timisoarei sau regiunii. Fiecare comisie este formata din cinci membri si coordonata de un presedinte de comisie.
In 2023, cei 10 coordonatori de comisii sunt: Acad. Radu-Emil PRECUP (Academia Romana si Universitatea Politehnica din Timisoara), Acad. Ion BOLDEA (Academia Romana si Universitatea Politehnica din Timisoara), Prof. Univ. Dr. Andrei MOTOC, (UMF„Victor Babes” Timisoara), Acad. Ion Paun OTIMAN (Academia Romana si Universitatea de stiintele Vietii), Acad. Dan DUBINA (Academia Romana), Prof. Univ. Dr. Ioan TALPOS (UVT), Prof. Univ. Dr. Mircea MIHAIES (UVT), Prof. Marin POPESCU (UVT), Dr. Adrian BADESCU (Vicepresedinte al North-American Economic Club Timisoara), Prof. Univ. Dr. Marian MOCAN (Past-Governor Rotary International).
Premiile Excelentei se acorda de catre Consiliul pentru Excelenta Timisoara cu suportul companiilor si al organizatiilor ”Ambasadori ai Excelentei”, care asigura suportul financiar si organizatoric al evenimentului.
Valoarea cumulata, neta, a premiilor acestei editii a Galei Excelentei Banatene este de 100.000 lei.
”De mii si mii de ani oamenii au gasit solutii pentru a supravietui in fata provocarilor generate de calamitati, de crize sau de razboaie. Poporul roman are in genele sale toate calitatile unui supravietuitor si a avut intotdeauna intelepciunea si puterea de a merge mai departe. Ce ne-a lipsit, cel putin in istoria relativ recenta, a fost puterea de a ne recunoaste valorile si de a le promova la nivel european si universal. Este si acesta un motiv pentru care minti luminate precum stefan Procopiu, Nicolae Paulescu si multi altii nu au avut parte de o recunoastere mondiala binemeritata”, spune prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul UVT.
”Gala Excelentei Banatene, alaturi de alte evenimente organizate cu aportul esential al Marii Loje Nationale din Romania, si as aminti aici Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania, eveniment organizat in parteneriat cu Academia Romana, au rolul de a recunoaste, la nivel regional si la nivel national pe cei mai buni dintre noi, pe cei care performeaza in cele mai importante domenii ale stiintei, in domeniul culturii si artelor dar si al responsabilitatii sociale si al promovarii regiunii noastre”, spune prof. univ. dr. Radu Balanescu, Presedinte de Onoare al Conferintei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare.