Opinia Timisoarei

Gata cu cozile, suntem in Schengen! Peste 30 de puncte de frontiera terestre, portuare si feroviare vor fi desfiintate. Cate din Timis?

Romania va inchide peste 30 de puncte de frontiera terestre incepand cu 1 ianuarie 2025, odata cu aderarea completa la spatiul Schengen.

Masura vine in urma Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 12 decembrie 2024, care elimina controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre Romania, Bulgaria si Ungaria. Printre punctele de frontiera care vor fi inchise se numara: Petea, Carei, Sacuieni, Episcopia Bihor, Bors, Salonta, Varsand, Curtici, Nadlac, Nadlac II, Cenad, Bors II, Beba Veche si altele.

Doua dintre aceste puncte de trecere a frontierei se afla in judetul Timis. Este vorba despre Cenad si Beba Veche, ultimul dintre cele doua nici nu a apucat sa fie deschis oficial.

Raman functionale punctele de trecere a frontierei cu Serbia, tara care nu se afla in Schengen. Este vorba despre Moravita, Foeni, Lunga si Valcani.

Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state Membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării.

Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul:

La frontiera româno-bulgară:

11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele
3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat
8 cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Bechet și Calafat

La frontiera româno-ungară:

12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad
5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai.

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.

Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.„, transmit reprezentantii Politiei de Frontiera.

La initiativa Ministerului Afacerilor Interne, avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri imediate, in scopul aplicarii Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, se elimina controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, respectiv Ungaria si Romania.

Politistii de frontiera vor putea face controale aleatorii atat in zona vechilor vami, cat si in zonele verzi – cele care delimiteaza teritoriul unui stat, fara a fi fost prevazute cu puncte vamale.

 

Exit mobile version