Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro si dialog social, ca ultimii trei ani dau „curaj si optimism” Romaniei ca isi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro.
„Un obiectiv ambitios, care presupune eforturi sustinute si care va implica institutiile publice, guvernatorul Bancii Nationale, presedintele Romaniei, Guvernul, Parlamentul, dar si un efort al intregii societati romanesti, un efort pe zona economica si sociala, pentru ca Romania sa fie capabila cu adevarat sa fie un membru puternic al zonei euro si sa aiba o economie capabila sa reziste la competitia din zona euro. Ultimii trei ani ne dau curaj si optimism ca putem sa indeplinim acest obiectiv„, a declarat premierul Ponta, la Palatul Victoria.
El a asigurat Comisia Europeana si toti partenerii internationali ca guvernul pe care-l conduce se angajeaza sa respecte toate obligatiile privind aderarea la zona euro si a aratat ca acestea, „pana la urma”, sunt in favoarea Romaniei, fiind obligatii care tin de echilibrul bugetar, de alocarea tuturor stimulentelor pentru crestere economica intr-un mod rational si de politici macroeconomice pe termen mediu si lung.
„Si vreau sa asigur si partenerii nostri europeni si societatea romaneasca, fiecare masura pe care am luat-o a fost o masura sustenabila si o masura de natura sa sprijine dezvoltarea echilibrata a Romaniei„, a declarat premierul.
Ponta a mentionat in context reducerea contributiilor de asigurari sociale, dar si anuntata masura a reducerii TVA la toate produsele agro-alimentare la 9%, de la 1 iunie.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro si dialog social, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ca a prezentat premierului Victor Ponta o serie de ingrijorari legate de intentia Guvernului de a modifica Codul Fiscal si de a reduce substantial TVA.
Trecerea Romaniei la moneda euro este programata pentru 2019, insa conditiile ce trebuie indeplinite pentru asta sunt extrem de stricte, intre ele o crestere economica sanatoasa de 5%.
Economistii si-au exprimat in mai multe randuri neincrederea in respectarea acestui termen in privinta aderarii Romaniei la moneda europeana.