TIMISOARA. Produse de buna calitate, locuri de expunere curate pentru fructe si legume si eliminarea speculantilor sunt doar cateva dintre prevederile noilor regulamente pe care consilieri locali le-au aprobat pentru pietele din Timisoara. Administratia ar putea veni cu o noua idee in viitor.
Pietarii din Timisoara, care isi vand marfa in pietele clasice, vor trebui, asadar, sa respecte reguli noi. Ei vor fi obligati sa isi curate locurile in care expun marfa, sa aiba vitrine frigorifice corespunzatoare in cazul in care comercializeaza lapte sau produse din carne, sau nu vor avea voie sa foloseasca un alt mobilier decat cel pus la dispozitie de administratia pietei. Iata cum arata setul complet de reguli pe care vor trebui sa le respecte pietarii, votat in CLT la initativa consilierilor locali liberali Adelina Tirziu si Stefan Sandu.
a) Neasigurarea curateniei si dezinfectiei la locul de precolectare a deseurilor provenite din activitatea pietei
b) Neasigurarea curateniei pe culoarele si incaperile cu acces public din piete pe toata perioada programului de functionare.
c) Neinlocuirea pubelelor, cosurilor de gunoi deteriorate din incinta pietelor si neigienizarea acestora.
d) Comercializarea fara drept a carnii si preparatelor din carne, fara respectarea legislatiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor in vigoare.
e) Comercializarea laptelui, produselor lactate, a carnii si preparatelor din carne in conditii improprii, in afara vitrinelor frigorifice sau in vitrine frigorifice care nu functioneaza corespunzator.
f) Neafisarea la loc vizibil a unei copii a Atestatului de producator.
g) Neprezentarea documentelor care sa ateste calitatea de producator sau comerciant, respectiv a documentelor de proveninta a marfurilor, la solicitarea organelor de control.
h) Folosirea altui mobilier destinat comercializarii produselor decat cel pus la dispozitie de administratia pietei.
i) Modificarea suprafetelor meselor destinate comercializarii produselor, folosind sisteme improvizate, lazi, paleti.
j) Comercializarea, depozitarea produselor agroalimentare sau a marfurilor de orice fel pe caile de acces si culoarele pietonale.
k) Depozitarea in perimetrul locului de vânzare a ambalajelor.
l) Abandonul de deseuri vegetale sau ambalaje in incinta sau perimetrul pietei agroalimentare la finalizarea programului de functionare.
m) Comercializarea muraturilor, a plantelor pentru ceai, a siropurilor din plante sau fructe, a preparatelor din fructe si legume fara a detine avizele prevazute de legislatia in vigoare.
n) Ocuparea cu marfuri a unei suprafete mai mari decât cea aprobata de administratia pietelor.
o) Folosirea de umbrele si pavilioane murdare si orice alt tip de improvizatii inestetice.
p) Dormitul sau innoptarea in incinta pietelor agroalimentare sau in parcarile si platourile adiacente acestora.
q) Ocuparea unui loc de vânzare in pietele agroalimentare fara drept sau fara cerere aprobata, respectiv inainte de expirarea interdictiei aplicate cf. HCL186/2014, in cazul comerciantilor, producatorilor agricoli care au acumulat 3 puncte de penalizare.
r) Depozitarea sau mentinerea produselor, ambalajelor sau altor obiecte pe mese sau in jurul acestora sau in orice spatiu din perimetrul pietii dupa terminarea programului sau inainte de inceperea acestuia
CITESTE SI: Speculantii si nesimtitii din pietele din Timisoara, ALUNGATI cu un nou regulament! Cum ii sperie?
Nu au fost uitati nici vanzatorii in pietele volante. Producatorii care vin sa-si vanda produsele aici au si ei cateva reguli pe care trebuie sa le respecte, insa sunt stipulate si amenzile, care sunt usturatoare. Acestea pornesc de la 200 de lei si ajung pana la 2500. De asemenea, celor care vor fi descoperiti cu nereguli li se poate confisca marfa sau li se poate interzice vanzarea de produse in pietele volante pe durata unui an de zile.
Cand vine vorba despre vanzatorii care sunt si producatori, administratia pietelor ia in calcul si posibilitatea introducerii unei taxe modice pentru vanzarea produselor.
„In piata volanta avem multi producatori, dar avem si unii care cumpara produsele in piata de gros si le vand. In pietele volante sunt tot producatorii care vand in Cartan sau Iosefin. Eu am mai avut o discutie cu domnul primar ca trebuie introdusa o taxa. Daca mergem sambata la piata de la stadion avem intre 180 si 200 de producatori. Apare urmatorul fenomen. In aceste zile se golesc pietele noastre. Si ei profita de faptul ca nu sunt taxati. Vizavi de atestate, ne va fi foarte greu sa mergem sa le verificam. Ne dam seama ca de la o suprafata mica un producator nu poate sa vanda tot anul. Atestatele sunt date de primarii„, a declarat Victor Stefan, directorul Piete SA.
CITESTE SI: Cum se pierde civilizatia in 70 km? Lectia sarba pentru Timisoara. FOTO!