Opinia Timisoarei

Gata. S-a deschis circulatia pe Autostrada Lugoj – Deva Lot 3. Foto si video

TIMISOARA. Cosmarul unora dintre soferii condamnati sa circule pe DN68 A inca o buna bucata, deoarece tronsonul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva a ramas inchis inca de asta vara, desi era gata, a luat partial sfarsit.

CITESTE SI: Centura de Sud Timisoara, varianta finala. Unde vor fi drumuri de acces/descarcare in comunele de pe traseu. Harta 

S-a deschis luni putin dupa orele 14.00 circulatia pe lotul 3, insa cu restrictii de viteza si tonaj. Se poate merge pe soseaua de mare viteza doar cu 80 km/h, pe alocuri chiar cu 60 km/h, in zona podurilor, si cu incarcatura nu mai mare de 7,5 tone.

Seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, Horatiu Simion, a facut o serie de precizari legate de noul segment de autostrada.

Deschiderea autostrazii, fie si cu interdictie pentru camioane, mai reduce aglomeratia de pe DN 7 Valea Mureșului respectiv, DN 68 A Sacamas-Holdea-Margina.

Vineri, o comisie de receptie a CNAIR a fost in inspectie pe autostrada si a recomandat deschiderea circulatiei, iar ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat in deschiderea sedintei de guvern de luni ca se porneste traficul pe lotul 3.

In raportul preliminar al Expertizei tehnice a lucrarilor de drum de la lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, intocmit de catre IPTANA, s-a constatat o functionare defectuoasa a aparatelor de reazem de la Podul peste raul Mures acestea fiind iesite in afara marginii placii metalice, catre rau. Astfel, CNAIR a semnat contractul “Repozitionare/inlocuire aparate de reazem la Pod pe Autostrada Lugoj – Deva, Lot 3, km 69+105, peste raul Mures” cu Societatea TKT TEHNOLOGII SI TENSIONARI IN CONSTRUCTII SRL, valoarea fiind de 280.000,00 lei fara TVA. Lucrarile s-au incheiat zilele trecute.

Va reamintim, CNAIR a refuzat in luna august sa faca receptia lucrarilor si sa deschida traficul pe cei 21 de km de autostrada, invocand unele probleme de executie si lucrari nefinalizate, in principal fisura aparuta in carosabil la capatul dinspre Holdea.

Mai mult, au cerut constructorului sa ofere o garantie extinsa pe tot lotul de 10 ani, in loc de patru ani cum era prevazut in contractul initial.
In plus, ar fi existat si problema unui ecoduct in zona Branisca pe care statul nu l-ar fi platit. De precizat ca pe toata durata lucrarilor, constructorul a fost supervizat de un consultant/inginer angajat de catre CNAIR, cel care urmareste, face observatii si notifica beneficiarul de orice problema sau deficienta. Cu alte cuvinte, orice problema au invocat autoritatile pe final de contract, ea era cunoscuta cu mult dinainte.

Cu loturile 3 si 4 deschise traficului insa, Autostrada Lugoj – Deva ramane in continuare incompleta. Aceasta intrucat a ramas in aer un segment din Lotul 2.

Licitatia pentru acest ultim tronson a fost suspendata in toamna.

Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, acum 2 ani, ca cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania se va face in Timis si reprezinta un segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, de nici 10 kilometri.

Specialistii in drumuri estimau pe atunci pentru opiniatimisoarei.ro ca aceasta va costa peste 240 de milioane de euro. In iulie, tronsonul a fost scos la licitatie pentru 300 de milioane de euro.

Este vorba de bucata ramasa nefacuta intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.

In toamna lui 2017, fostul ministru al Transporturilor Razvan Cuc anunta ca este iminenta lansarea licitatiei pentru acest fragment de autostrada. Insa n-a fost asa.

Abia in 3 iulie 2019, CNAIR a lansat licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si cauta un constructor caruia sa ii incredinteze contractul „Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de Mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri, ce vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabila 2×3,75 m, banda de incadrare de 0,25 m, banda de urgent de 2,50 m si acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.

De asemenea, tunelurile trebuie prevazute cu galerii de evacuare in caz de urgente, nise de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalatii electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor si echipament ITS.

Valoarea estimata a lucrarii era de 1.560.501.398 lei, adica peste 300 de milioane de euro fara TVA.

Va remintim ca lucrarile la Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, care are o lungime de 22 km, au pornit in urma cu 5 ani. Cea mai cunoscuta piedica in calea lucrarilor, despre care s-a vorbit ani la randul, au reprezentat-o cei cativa lilieci protejati din grota de la Soimus, care in 2017 au fost mutati in Pestera Romanesti din Timis. Acestora insa li s-au adaugat si alte probleme spinoase, cum ar fi relocarea mai multor stalpi de inalta tensiune apartinand Transelectrica si E-Distributie. In ciuda unor neconformitati, a fost dat in circulatie in 14 august.

Lucrarile la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, cu o lungime de 21 km, au pornit acum 6 ani. Acest tronson nu a fost receptionat, conform graficului. In ciuda refuzului constructorului, au fost receptionati cu forta 800 de metri pentru a se asigura descarcarea de pe Lotul 4.

Ministrul Transporturilor Razvan Cuc a declansat un amplu scandal care a culminat in 28 august cu rezilierea contractului pentru Lotul 3.

 

Exit mobile version