Parlamentarii isi deschid o portita prin care sa revina oficial in conducerile firmelor. Potrivit unei initiative de modificare a legii pentru asigurarea transparentei si prevenirii coruptiei, un senator sau un deputat scapa de incompatibilitate in conditiile in care conduce o societate comerciala in care nu-si desfasoara activitatea in mod „sistematic si efectiv”.
Asta doresc mai multi parlamentari, in frunte cu senatoarea PC Cristiana Anghel, sub pretextul ca demersul lor vizeaza usurarea ”instantelor de procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”.
In realitate insa, sintagma ”sistematic si efectiv” nu face altceva decat sa creeze un cadru legal extrem de vag care ii poate scapa pe unii deputati si senatori de incompatibilitati, dandu-le liber la afaceri. Proiectul de lege va fi votat miercuri, in plenul Senatului, si are raport de admitere din partea comisiei juridice.
Guvernul nu a emis un punct de vedere concret, lasand decizia pe mana parlamentarilor si recomandand senatorilor sa aiba in vedere modificari clare, care sa nu afecteze raportul pe justitie al Comisiei Europene.
”Este o lege anti-sistem”, a acuzat opozitia. De altfel, nici pesedistii nu sunt foarte convinsi de formularea aleasa. Desi in comisia juridica a votat pentru acest proiect, senatorul Ioan Chelaru sustine ca formularea este vaga si exista posibilitatea ca unii parlamentari sa scape de incompatibilitate tocmai din cauza ambiguitatii textului legislativ.
In februarie 2015, senatoarea PC Cristiana Anghel si alti 16 parlamentari ai puterii au depus la Senat o initiativa legislativa prin care modifica regimul incompatibilitatilor, in sensul in care un deputat si un senator au voie sa faca parte din conducerea unei firme doar daca aceasta nu are o activitate ”sistematica si efectiva”.
In forma actuala a legii, incompatibili sunt parlamentarii care au si ”functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor in societati comerciale”.
In forma propusa de cei 17 initiatori, forma adoptata de comisia juridica, se vine cu o completare esentiala: ”societati comerciale care desfasoara sistematic si efectiv activitati comerciale organizate ce constau in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri, comert ori prestarea de servicii ca si contribuabili activi in sensul reglementarilor din Codul Fiscal”.
Citeste mai multe pe gandul.info!