Acestea au o masa mai mare cu aproape 10 miliarde de ori decat cea a Soarelui – un record absolut- potrivit unui studiu publicat in revista Nature, relateaza AFP.
Pana la aceasta descoperire, recordul era detinut de o gaura neagra ce are o masa mai mare de 6,3 miliarde de ori decat cea a Soarelui, situata in centrul galaxiei in spirala M 87, una dintre cele mai mari galaxii din apropierea Caii Lactee. M 87 se afla la o distanta de 53 de milioane de ani lumina de Terra.
Cercetatorii Nicholas McConnell si Chung-Pei Ma, de la Universitatea California din Berkeley, au descoperit o gaura neagra de 9,7 miliarde de ori mai mare decat Soarele, in centrul unei galaxii stralucitoare, NGC 3842, situata la o distanta de peste 310 milioane de ani lumina de Terra.
O alta gaura neagra, „cu o masa comparabila sau chiar mai mare„, se afla in centrul celei mai stralucitoare galaxii din aglomerarea galactica Coma, NGC 4489, la o distanta de circa 330 de milioane de ani lumina de Terra.
Aceste rezultate ii fac pe specialisti sa creada ca procesele care se produc in timpul cresterii galaxiilor mari si a gaurilor negre ale acestora difera de procesele care intervin in cazul galaxiilor mai mici.
Astronomii presupuneau deja ca indepartatii quasari, nuclee luminoase active ale galaxiilor datand din „copilaria” Universului, adapostesc gauri negre care au o masa de peste 10 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui nostru.
Aceste formatiuni care inghit gazul stelar din jurul lor au crescut in tandem cu galaxiile lor, potrivit unui alt studiu publicat, tot in revista Nature, in luna iunie. „Exista o relatie simbiotica intre gaurile negre si galaxiile lor de la inceputurile timpului„, a explicat atunci Kevin Schawinski, de la Universitatea Yale din Statele Unite, intr-un studiu realizat pe aproximativ 200 de galaxii indepartate.