George Hora: „Daca nu mergi la Mall, nu existi!”

„Eu ascult manele. Din punctul meu de vedere, primele manele bine facute au fost la Timisoara”, a marturisit pentru „Opinia Timisoarei” compozitorul George Hora. Acesta mai spune in interviu ca nu toate piesele sale sunt pe radio, dar este foarte important sa existi pe Youtube.


George Hora
Nascut la 25 martie 1985, Timisoara
Stare civila: necasatorit, fara copii
Absolvent al Facultatii de Muzica din Timisoara. Din 2008 este licentiat in muzica si Pedagogie muzicala, artist, compozitor, producator.
A colaborat cu artisti ca Activ, Puya, Sistem, DJ Andi & Stella, Voltaj, Cassa Loco.


Marius Moga sau George Hora? Cine e mai tare?
In ultima perioada Marius Moga nu prea mai e. Se ocupa mai mult de Morandi, nu se mai ocupa de productie. Oricum, nu sunt eu etalon in muzica romaneasca.

A ajuns ora exacta in muzica romaneasca sa fie data de la Timisoara?
Eu zic ca ora exacta in muzica romaneasca a ajuns sa fie data de alti oameni decat in urma cu 2-3-4 ani. Nu conteaza de unde sunt, Bucuresti sau Timisoara. Depinde foarte mult unde stai. Eu am decis sa stau aici, sa am studiou aici si sa-i atrag aici, la Timisoara, pe cei din Bucuresti sau din tara.

Exista o reticienta fata de Timisoara?
Artistilor care vad ce pot eu sa le ofer nu le ia foarte mult timp sa vina aici. Cei care gandesc superficial, si nu gandesc ce vor de la viata, le e mai usor sa zica: unde mi-e mie mai usor acolo ma duc, normal ca la o ora de mine, adica la 2 strazi de unde stau. La Timisoara o ora inseamna Aradul si nu Bucuresti. Practic, nu prea conteaza de unde esti. Simplul fapt ca noi stam la o distanta egala de Bucuresti si de Viena, pentru ei inseamna ceva nou. Ce facem noi aici, nu seamana deloc cu ceea ce asculta ei acolo, in Capitala. La Bucuresti e dezavantajul ca sunt prea multi pe metru patrat si se influenteaza unul pe altul. Cei care fac ceva nou nu mai vin din Bucuresti.

Se mai castiga bani din muzica in conditiile in care toata lumea downloadeaza orice melodie ?

Din vanzari credeti-ma ca nu am simtit nimic. in zilele noastre, sa castigi din muzica, inseamna sa ai concerte. Se castiga bine din concerte, ca de altfel, in orice ramura in care esti cel mai bun.

Toti artistii cu care ai colaborat: Sistem, Puya, Activ, Cassa Loco  sau Voltaj, s-au facut cunoscuti prin muzica lor si nu prin scandaluri. De ce i-ai ales pe ei si nu pe Anda Adam de exemplu, celebra pentru pictoriale in Playboy?
Am fost la un pas de o colaborare si cu ea. Intotdeauna colaborarile se leaga foarte mult de partea umana. Daca ma inteleg cu omul, ma inteleg apoi si cu artistul. Daca cred il el, nu e nicio problema sa colaboram. Mi s-a aratat ca exista oameni cu care nu are rost sa colaborez. Nu o fac doar pentru interes, sa fie clar… Desi, in paranteza, pot spune ca totul e pe interes. Ei vor muzica de la mine, eu sa am un artist bun. Daca nu se leaga prietenii intre compozitori si artisti, nu iese o muzica reala. Va fi un produs care iese ca la fabrica.

Ce conteaza azi in muzica romaneasca. Sa ai talent, sa muncesti sau sa ai o imagine?
Conteaza sa intelegi ce vrei. Aici e o problema mare: de la fetele de 15 ani care vor sa cante, pana la chitaristi, instrumentisti. E plin de artisti care se plang ca nu sunt dati pe radio ca muzica nu le este ascultata. Trebuie sa intelegi ce vrei. E de multe ori mai important decat talentul. E plin de artisti de succes in Romania care nu au avut un talent deosebit, dar au avut un vis, un plan si au ramas pe piata 10-15 ani. Daca ai o trupa rock, canti la Casa Studentilor si te plangi ca nu esti dat pe radio, vine intrebarea simpla: care muzica rock e data la radio? Nu e vina nimanui ca nu esti dat pe radio. Radioul are o nisa, este o firma independenta, decide playlist-ul. Cand treci de faza de frustrare, totul devine atat de simplu…

Ti s-a intamplat sa fii frustrat?
Si acum sunt frustrat. Crezi ca toate piesele mele sunt pe radio? Dar eu am o alta viziune. Nu e foarte important sa fii pe radio, atata timp cat existi pe Youtube. Si cand zic asta, inseamna sa ai zeci, sute de mii de vizualizari intr-un timp foarte scurt. Un Banica, un Horia Brenciu nu sunt pe radio, dar in concerte la ei e plin si toti oamenii le stiu piesele.

Ai facut rock, house, hip-hop, dance, R&B. Manele nu ai incercat?
Eu ascult manele, muzica sarbeasca. Din punctul meu de vedere, primele manele bine facute au fost la Timisoara, de catre Hobby Music. Le ascultam, inevitabil, in 2000, 2001. Aici s-au facut primele manele dance. Aici s-a inventat stilul pe care-l cantau LA. Aici au inregistrat Adi Minune si mai stiu eu cine. Aici s-au produs practic primele manele care nu sunau a manele acustice. Era combinatie intre muzica noastra si cea yugo-folk. Pentru mine, muzica asta, plus cea tiganeasca, balcanica e ceva normal, pentru ca aici la Timisoara le-am auzit. Eu stiu sa fac orchestratie, stiu sa cant la clape si asta m-a ajutat, recunosc.

Mesajele pieselor au caracter social. Majoritatea sunt parodii la adresa societatii romanesti… Te tenteaza o cariera politica?
Nu ma pricep la politica, n-o inteleg si nu vreau sa vorbesc despre ea. Mesajul pentru unii e pueril, pentru mine e sincer si natural. Mie mi-a placut foarte mult expresia de pe Youtube „baiat cu DVD caut fata cu plasma”. Eu acasa nu am DVD sau plasma. La melodia celor de la Cassa Loco, „La Mall”, scopul era foarte simplu: noi vorbim despre noi. Toti mergem la Mall. Daca nu mergi la Mall, nu existi. Textele de pe albumul Romanisme a lui Puya tot asta face: arata lucruri pe care noi toti le facem, le constientizam, dar nu sunt bune. Melodia „La Mall” am trait-o pe pielea mea. Eram la facultate. Aveam o Dacie si aveam benzina numai cat sa ajungem la Mall, pentru ca trebuia sa ajungem acolo.

Datorita mesajului au asa de mare succes?
Nu neaparat. Conteaza foarte mult cum e ambalata piesa. Daca nu canta Cassa Loco melodia „La Mall”, nu avea niciun farmec. Daca o cantam eu, sora-mea, sau Puya, nu era funny.

Are George Hora un idol in muzica romaneasca?
Am avut, normal. Nu stiu daca idol, cat imagini ale unor artisti pe care trebuia sa le ating. Am avut faza in care, la 15 ani, trebuia sa compun ca cei de la 3rei Sud Est. 18 ani l-am descoperit pe Timbeland, care nu era foarte cunoscut atunci. Acum imi doresc sa produc cu cineva, sa schimb energii cu cineva.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.