Au trecut trei ani de la alegerile locale, iar în 2020 ați fost destul de aproape să produceți supriza la Moșnița Nouă și să câștigați funcția de primar. Cum ați depășit momentul?
Sincer, nu am avut ce să depășesc, pentru că nu am pierdut nimic, neavând funcția până atunci. Vedeți, eu nu sunt politician, sunt un om care provine din mediul privat, sector în care am activat toată viața și în care, cred eu, am performat. După alegerile locale mi-am văzut de treabă, mi-am continuat activitatea și m-am ocupat și de familie.
Ați candidat independent. De obicei, este destul de greu pentru un independent să strângă multe voturi și, cu toate astea, ați reusit să convingeți mulți alegători să pună ștampila pe Gerald Simonis – independent. Ce a însemnat această experiență?
Am decis destul de greu să candidez și m-am înscris în cursa pentru funcția de primar cu trei luni înainte de alegeri. Cu toate acestea, am reușit să adun peste 1500 de voturi, lucru care m-a bucurat și am realizat că foarte mulți oameni au înțeles mesajul meu. Însă, cel mai mult m-a bucurat acel spirit civic pe care am reușit, împreună cu oamenii, să îl trezim în noi. Astăzi, comunitatea este mult mai activă în acest sector al societății civile și în comuna Moșnița Nouă, își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea actualei administrații. Într-adevăr, majoritatea acestor acțiuni se întâmplă în mediul online, dar este un punct de plecare important. Cred că am pus și eu umărul la ceea ce se întâmplă. Ce se petrece la Moșnița capătă note amuzante pe alocuri: oamenii sesizează anumite probleme, sunt ignorate luni sau ani de zile de către conducerea primăriei, iar apoi ne mobilizăm noi, mergem la fața locului, facem poze, sesizări și așa mai departe, iar în câteva zile primăria rezolvă. Acesta este marele câștig, că am devenit cu toții o voce care în sfârșit contează.
Criticați mereu adminsitrația locală din Moșnița, am văzut că sunteți foarte activ. Ce vă determină?
Nu știu dacă este o ambiție, dar vreau să demonstrez că se poate și la Moșnița. Suntem la un pas de Timișoara și avem sute de kilometri de drumuri neasfaltate, cu oameni care nu pot ajunge la casele lor din cauza noroaielor. În tot acest timp, banii din bugetul local, de la guvern sau din fonduri europene sunt cheltuiți pentru a asfalta drumuri în câmp, pentru rețele de apă și canalizare tot în câmp, pentru camarila de partid, și așa mai departe. Banii se cheltuie pe alte criterii decât cele ale necesității, ca să fiu elegant. Asemenea lucruri trebuie să înceteze, iar o administrație pe care aș conduce-o nu ar face așa ceva. Mai mult, aș sesiza și organele competente pentru a verifica modul în care s-au folosit fondurile de care aminteam.
Vorbeați de drumuri asfaltate, apă și canal în mijlocul câmpului. Dați-ne exemple concrete…
Ei bine, incompetența și delăsarea fac casă bună la Moșnița, și când spun asta mă refer la cei care conduc primăria. Însă, răspunsul la întrebarea dumneavoastră este unul cât se poate de simplu: aceste investiții sunt făcute pentru ca anumite persoane private care au terenuri acolo să se îmbogățească. Rețeta este una foarte simplă: apropiați de-ai primarului sau membri ai familei sale cumpără un teren în câmp, departe de utilități, la un preț foarte mic, iar în scurt timp începe dezvoltarea zonei, se trage apă, canal, gaz, se pietruiesc drumurile sau se asfaltează, iar prețul terenului crește chiar și de 10 ori! Toate acestea în timp ce, repet, avem sute de kilometri de drumuri impracticabile în zone deja locuite de oameni care plătesc taxe și impozite. Vă dau și un exemplu: s-a depus un proiect pentru finanțarea rețelei de canalizare prin programul guvernamental Anghel Saligny. Știți pe unde trece această investiție? Exact pe lângă cele patru hectare de teren, zonă industrială, ale primarului. Asta nu este o coincidență, iar astfel de exemple s-au tot întâmplat în comuna noastră.
Veți candida din nou la următoarele alegeri? Tot independent? Sau vă înscrieți într-un partid? Sa nu uităm ca fratele dvs Alfred Simonis este președintele PSD Timiș, și al treilea om in statul roman, președinte al Camerei Deputaților…
Cred că ultimii trei ani au fost ani pierduți pentru Moșnița. Această comună are nevoie de o schimbare structurală, Moșnița merită și are dreptul la mai mult. În proporție de 90% voi candida. Un lucru este cert, dacă va fi să candidez, o voi face ca independent. Am o obligație morală în primul rând față de oamenii care acum 3 ani au crezut în mine și mi-au acordat încredere. Nu îmi doresc să fiu primar pe viață, iar în cazul în care voi câștiga nu vreau să am centru de comandă la partid sau să fiu acuzat că fac jocuri politice, nu îmi doresc să răspund în fața unor șefi. Singurul pact pe care îl fac este cu oamenii din Moșnița. Să știți că eu nu sunt un om comod, nu sunt ușor de disciplinat și trebuie să spun mereu adevărul în față. Ăsta sunt eu, iar modul meu de a fi este în totală contradicție cu conduita unui politician adevărat. Și, pentru că ați amintit de fratele meu, nu ocolesc subiectul, dar vreau să știți că noi suntem o familie foarte unită, dar acasă nu vorbim și nu facem politică. Nu m-am înscris în partid nici când fratele meu era președinte la liga elevilor sau la tineret, acum cu atât mai puțin. Pur și simplu nu m-a atras acest domeniu. Pe de altă parte, fratele meu a fost cel mai mare contestatar al intrării mele în această competiție la Moșnița, probabil știa în ce mă bag. Așadar, aleg să rămân independent.
Candidați și să zicem că o să câștigați. Care sunt primele schimbări pe care vreți să le faceți?
În primul rând, trebuie făcută o prioritizare clară a investițiilor în funcție de nevoile comunității, nu pe interese personale sau de partid. Investițiile inutile făcute pe criterii pur politice vor rămâne o tristă și urâtă amintire. Această comună are multe probleme, dar niciuna nu este imposibil de rezolvat, e nevoie doar de voință, transparență și corectitudine. Sunt atâtea fonduri, fie că vorbim de nivel guvernamental sau al fondurilor europene, de care comuna noastră nu s-a apropiat așa cum ar fi trebuit să o facă, fie că vorbim despre infrastructură rutieră, edilitară sau cea educațională, ca să dau câteva exemple majore. Mai putem discuta și despre invesiții nu la fel de costisitoare, cum ar fi parcuri sau locuri de joacă pentru copiii noștri, unde suntem din nou deficitari.
Nu este posibil ca într-o comună de talia Moșniței să avem atâtea minusuri: drumuri neasfaltate, gradinițe și școli insuficiente pentru numărul mare de copii, parcuri, trotuare, adică lucruri de bază. Dar, credeți-mă, că știu cum se rezolvă astfel de probleme și mai știu și cum să atrag bani pentru astfel de investiții. Rolul unui primar este să crească, prin investiții sănătoase, calitatea vieții oamenilor, iar eu consider că am priceperea necesară pentru a forma o echipă solidă care să mă ajute să punem în aplicare viziunea pe care o am pentru comuna Moșnița Nouă.