Numit „Eureca”, planul redactat de consultanti, condusi de Martin Witting, director executiv al grupului Roland Berger, are sase faze principale si ar trebui sa salveze Grecia, relateaza La Tribune. Astfel, dupa primul pas, cel al adunarii activelor publice, inclusiv banci, imobiliare, companii de telefonie, porturi, sub umbrela unei singure structuri, ar urma privatizarea lor, pana in anul 2025.
Cele 125 de miliarde de euro care ar putea fi obtinuti in acest mod ar permite Greciei sa-si plateasca creditele, astfel incat rata datoriilor din PIB sa scada de la 145% la 88%.
Un al patrulea pas prevede ca institutia europeana care ar cumpara activele sa investeasca 20 de miliarde de euro in restructurarea lor, astfel incat sa le ridice valoarea cu 50 de miliarde de euro. Valoarea investitiilor ar putea fi majorata cu 10 – 15 miliarde de euro, din fonduri europene pe care Grecia nu le poate utiliza in prezent. Aceasta injectie de capital ar echivala cu 8 la suta din PIB si ar permite tarii sa revina la crestere economica de 5% pe an, in urmatorii 3 – 4 ani. Avand in vedere si cresterea incasarilor din taxe, Grecia ar putea incepe un program de rascumparare a datoriilor de 1% din PIB pe an, astfel ca, pana in 2018, sa treaca sub nivelul maxim admis, de 60% din PIB.
Daca privatizarea activelor aduce un surplus, aceasta suma ar fi platita Greciei, iar, in cazul in care vor fi pierderi, Grecia va trebui sa suporte cheltuielile. Potrivit calculelor facute de consultantii germani, chiar daca nu ar fi efectuata nicio privatizare, ceea ce este putin probabil, datoria s-ar reduce la sub 70% din PIB.
Ultima faza, a sasea, prevede reducerea la zero a castigurilor speculatorilor care nu cred in salvarea Greciei sau a zonei euro si care pariaza pe prabusirea obligatiunilor elene, spaniole, italiene si irlandeze.