Agricultorii din Timis se asteapta la pierderi de milioane de euro la culturile de primavara, in cazul in care inghetul si ninsorile din ultima perioada se vor inaspri si vor compromite terenurile insamantate inca din toamna cu grau, orz sau rapita.
“Majoritatea culturilor sunt in faza de rasarire si formare a frunzei. Deocamdata nu exista probleme majore, doar s-a ingalbenit putin frunza la orz, insa pot sa apara unele riscuri daca temperaturile vor scadea sub minus 20 de grade si se vor mentine asa timp de cateva zile. Ceea ce cred ca nu e cazul, dupa cum arata prognozele meteorologice”, spune fostul sef al Directiei Agricole Timis, Nicolae Oprea, actualmente secretarul Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Timis.
Necazul agricultorilor este cu atat mai mare cu cat, la ora actuala, in ipoteza compromiterii culturilor agricole, nu intrevad posibilitatea recuperarii eventualelor pagube, intrucat nu exista nici o baza juridica pentru asigurarea holdelor. Legea 381/2002 privind acordarea despagubirilor in agricultura conditioneaza recuperarea investitiei de necesitatea ca Guvernul sa declare calamitate naturala in judetul in care culturile au fost compromise de vreme.
“Ploi abundente si de durata care determina stresul hidric produs de excesul de umiditate din sol, cu diferite grade de intensitate, provocand stagnarea si dereglarea proceselor de crestere si dezvoltare a plantelor”, este definitia fenomenelor meteorologice care da dreptul la despagubiri – asa cum apare in Normele metodologice de aplicare a Legii 381, articolul 2 -, insa fermierii din Timis spun ca, spre ghinionul lor, gerul si consecintele distructive asupra plantelor nu este prevazut in lege.
“Daca pe un areal a fost ger si au fost distruse culturile, iar guvernul nu da o ordonanta prin care sa se declare calamitate naturala, fermierii, desi pot fi asigurati, nu primesc nimic. Raman cu paguba imensa. Eu am incheiat polita, dar cred ca tot degeaba”, spune Vasile Popa, un fermier din Carpinis care detine peste 200 de hectare de culturi cerealiere.
Unul dintre marii pagubiti ai intemperiilor de primavara este Virgil Bunescu, primarul localitatii Giarmata, care in urma cu doi ani a pierdut aproape 100.000 de euro pe cultura de orzoaica.
“Am facut afaceri bune cu orzoaica si, de la an la an, am cultivat o suprafata tot mai mare cu aceasta cultura, incurajati si de cererile de la fabricile de bere. in primavara lui 2011 am decis sa insamantez cu orzoaica nu mai putin de 800 de hectare. Proasta inspiratie, pentru ca aceasta vreme deosebit de ploioasa ne-a distrus culturile in proportie de suta la suta. O paguba de peste patru miliarde de lei vechi, adica in jur de 100.000 de euro. Despre despagubiri nici nu a putut fi vorba, cata vreme Guvernul nu a decretat stare de calamitate in Timis”, ne-a relatat Virgil Bunescu.
Revenind la vremea neprielnica culturilor cerealiere din aceasta perioada, Nicolae Oprea da asigurari ca painea banatenilor nu este in pericol.
“Nu exista motive de panica! Graul rezista si pana la minus 25 de grade Celsius! Mai mult, de la 1 iulie, anul acesta, o sa scada si TVA-ul la paine, la 9%, asa ca fermierii care au cultivat grau se pot astepta la o crestere a profitului!”, ne-a mai declarat fostul director al Directiei Agricole Timis.