TIMISOARA. In sertarele Primariei Timisoara sta de ani de zile gata intocmit un proiect pentru constructia unui nou corp de cladire pentru Spitalul de Copii Louis Turcanu. O spune fostul primar Gheorghe Ciuhandu. Mai mult, acesta afirma ca de foarte multa vreme situatia unitatii medicale e cunoscuta de Ministerul Sanatatii.
Ciuhandu a declarat ca personal cunoaste foarte bine situatia de la Spitalul de Copii ”Louis Turcanu”, unde vineri a fost evacuata o cladire in care functionau sectia de Pneumologie si Laboratorul. Fostul edil spune ca inca de pe vremea cand era primar a prezentat aceasta situatie Ministerului Sanatatii.
”La Spitalul de Copii am avut un proces in instanta care a inceput undeva la jumatatea anilor ’90, cu o persoana care s-a erijat in proprietar. Spun ca s-a erijat pentru ca noi am avut unele dubii ca acela este, intr-adevar proprietarul. In fine, acesta a castigat, in cele din urma, in instanta, si a vandut casa la romi. Ani de zile, in sir, am sesizat lucrul acesta la Ministerul Sanatatii si nu s-a luat nicio masura”, a declarat Ciuhandu.
Mai mult, Ciuhandu a spus ca inca din timpul mandatelor sale, la Primaria Timisoara exista un proiect pentru constructia Corpului B de cladire pentru Spitalul de Copii. Si nu intelege de ce a fost nevoie sa fie alocati alti bani pentru documentatie.
”Am auzit ca s-au dat ceva bani de la Guvern pentru studii de fezabilitate care sa fie facute pentru Corpun B de la Spitalul de Copii si nu inteleg de ce, pentru ca la primarie exista deja un proiect pentru acest corp de cladire”, a spus Ciugandu.
Fostul primar mai spune ca in majoritatea cazurilor – si asa s-a intamplat si la Spitalul de Copii – instanta a dat castig de cauza fostilor proprietari care, la randul lor, si-au vandut imobilele familiilor de romi.
”Au fost hotarari judecatoresti prin care s-au retrocedat imobile catre fostii proprietari si astia au vandut mai departe la romi. Instantele nu aveau cum sa retrocedeze direct familiilor de romi pentru ca acestea nu aveau proprietati. Majoritatea cazurilor au ajuns, in final la romi si ei s-au intabulat. Primaria Timisoara a aparat interesele statului, mai ales in cazul spitalelor, fiind institutii publice si cu un regim mai special. Proprietarii, neprimindu-le imediat, intrau pe cale judecatoreasca in instante si le castigau. in situatiile de acest gen, noi eram chiriasi. Aceeasi situatie era la fostul Spital de Oncologie care a fost retrocedat fostului proprietar care apoi a vandut cladirea la o familie de romi. Eu cred, si aceasta este parerea mea personala, ca au lucrat mana in mana, diversi: notari, avocati, instante”, a declarat fostul edil.
Gheorghe Ciuhandu isi aminteste ca personal a fost amenintat de familiile de romi pe care le-a deranjat atunci cand era la conducerea Primariei Timisoara.
”M-au amenintat in fel si chip pentru ca le-am demolat case. Construiau fara autorizatie si erau in flagranta incalcare a legii, dar acolo unde instanta a decis nu prea am avut ce face. imi amintesc ca mi-au pus la telefon, noaptea, sa imi cante Prohodul si apoi ma intrebau < ti-e bine, mai traiesti?> Cand m-am dus la Procuratura si am spus, mi-a zis sa depun scris”, a declarat Ciuhandu.
Vineri, proprietarul cladirii in care functiona Sectia de Pneumologie si Laboratorul Spitalului de Copii din Timisoara, Vladimir Carpaci, a evacuat imobilul.
Cladirea cu laboratorul si sectia de Pneumologie a Spitalului de Copii a fost retrocedata fostilor proprietari in anul 1995. Prin vanzari succesive, imobilul a ajuns in proprietatea familiei Carpaci, un cunoscut clan de romi din Timisoara, care a cerut evacuarea.
Autoritatile locale din Timisoara si judetul Timis, au solicitat Guvernului Romaniei, inca de anul trecut, bani, pentru construirea unui nou corp de cladire. Astfel, Guvernul a alocat, anul acesta, suma de cinci milioane de lei, Timisoarei, pentru inceperea proiectului. Pana in acest moment a fost facut doar Studiul de Fezabilitate si proiectul tehnic pentru noul corp de cladire.
Constructia noului corp de cladire, care se va numi Corpul B, ar urma sa fie ridicata pe fundatia existenta deja, in curtea Spitalului de Copii si va costa aproximativ opt milioane euro, iar cu tot cu aparatura, suma aproape se va dubla.
Conform proiectului, noul corp va avea demisol, parter si sase etaje. Aici urmeaza sa functioneze atat sectiile din cladirile retrocedate, cat si Neonatologia, Radiologia si Laboratorul de Anatomie Patologica.