Opinia Timisoarei

Gianfranco Zoppas: „Am facut loc celor care au dorit sa se implice mai mult si sa dea un ajutor mai mare societatii”

Dr. Ing. Gianfranco Zoppas, presedintele Grupului Zoppas Industries s-a nascut in 1943 si este detinator al titlului de Cavaler al Muncii. Este laureat in economie industriala la Universitatea Urbino din Italia. Si-a consolidat formarea manageriala, ca masterand, la Institutul Imede Lausanne. In anul 2001 a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii „Politehnica” din Timisoara. Gianfranco Zoppas este Consul Onorific al Austriei la Venetia, fiind decorat de inalte oficialitati austriece cu Marea Cruce de Aur. In data de 3 septembrie, 2011 a devenit cetatean de onoare al orasului Sannicolau Mare, chiar de zoua orasului. In anul 1997, pe o suprafata de 70.000 de metri patrati, din Sannicolau Mare, Grupul Zoppas Industries a demarat productia intr-o noua fabrica ce acum numara aproape 3.000 de angajati. In anul 2000 a intrat in functiune o fabrica si in China, dar si o alta in Mexic. In 2011, Zoppas Industries a reusit sa patrunda prin achizitia unei noi firme  si pe piata SUA.

___________________________________________________________________

Ce inseamna Sannicolau Mare pentru Zoppas si invers, ce inseamna Zoppas pentru Sannicolau Mare?

Pentru noi, Sannicolau Mare a fost o coincidenta norocoasa. Am gasit aici un mediu propice cu multi  colaboratori, oameni foarte deschisi care doreau sa dea dovada calitatilor lor. A fost un efort de schimbare a mentalitatii care era mai mult legata de pamant, de agricultura, fata de cerintele noastre care erau la nivel industrial,  dar pot spune ca in  cele din urma  am reusit sa avem un spirit de colaborare foarte puternic ce ne-a permis ca unele proiecte din alte parti ale lumii sa le aducem la Sannicolau Mare  la nivelurile  de performanta de astazi .

Este vorba de 2.700 de angajati pe care ii are fabrica de la Sannicolau Mare la ora actuala si  cu ajutorul colaboratorilor nostri si a investitiilor locale si a competitivitatii, am ajuns sa ocupam un loc fruntas pe plan mondial. Asteptam acum o demonstratie a integrarii  pe plan mondial  care multumita colaboratoarei noastre doamna Carmen Rusmir, directorul general al firmei, ne va permite sa vedem realitatile din Sannicolau Mare ca pe o viitoare trambulina a investitiilor viitoare.

Din 1997 sunteti prezent pe piata fortei de munca din Romania, vorbim aici de Sannicolau Mare, in conditiile in care tot mai multe fabrici au decis sa isi inchida portile din cauza crizei economice. Cum a supravietuit Zoppas la Sannciolau Mare? Care este reteta?

Am supravietuit pentru ca am avut o baza solida de productie care ne asigura calitate si costuri extrem de competitive si ne-am permis sa depasim momentele dificile ale perioadei in care economia s-a prabusit, la propriu si sa ne dezvoltam in continuare. Practic, noi ne vedem in continuare de drumul nostru. In aceste momente chiar foarte critice pentru dezvoltarea mondiala, cred ca Sannicolau Mare va trage beneficii pe viitor.

Sannicolau Mare, aici unde aveti deschisa Zoppas Industries, este singurul oras din Romania cu somaj zero. Acest lucru este recunoscut in tara…

Am aflat acest lucru aici, la Sannicolau Mare, pot sa spun cu mare satisfactie, dar si cu o oarecare ingrijorare. Ingrijorare mai ales pentru ca daca vrem sa ne dezvoltam in continuare ma intreb, unde vom mai gasi resurse?

Foarte multi straini sustin ca muncitorul roman nu este tocmai harnic. Cum comentati?

Poate ca, de fapt, suntem cu totii putin lenesi, dar daca avem o motivatie buna, mergem inainte. Directorul nostru general, doamna Carmen Rusmir a creat, in fabrica de la Sannicolau Mare, un climat foarte favorabil dorintei de a face, de a realiza si de a se perfectiona, un climat favorabil motivarii  profesionale.

Cu siguranta ca ati testat mai multe locuri inainte de a va decide sa deschideti fabrica la Sannicolau Mare. Ce a avut acest oras in plus fata de altele? De ce nu ati ales Timisoara?

Ne-am focalizat din start pe Sannicolau Mare, dar avem si o alta activitate, in Timisoara, aproape de Campusul universitar unde angajam ingineri. Avem o colaborare cu profesorii de la Universitatea Politehnica  din Timisoara pentru a dezvolta si perfectiona  utilajele pe care le producem . Cat priveste proiectarea si dezvoltarea, mai ales a  instalatiilor de producere si imbuteliere a sticlelor de plastic , acesti ingineri se afla in legatura cu toti ceilalti specialisti  pe care ii avem noi in intreaga lume.

Fata de alte locuri din lume, cum e colaborarea cu autoritatile locale din Sannicolau Mare? Ce sprijin ati gasit aici?

Foarte buna! Autoritatile sunt intotdeuna gata sa ia contact cu nevoile noastre si sa dea un raspuns adecvat lor. Ne simtim parte dintr-o familie, aici, la Sannicolau Mare.

Cum ati traversat perioada de criza economica? Ati fost nevoit sa luati masuri drastice?

Am luat masuri drastice acolo unde competitivitatea lipsea, am facut loc celor care au dorit sa se implice mai mult si sa dea un ajutor mai mare societatii in care traim.

Ce planuri aveti pentru perioada urmatoare?

Suntem in ajunul incetinirii intregii economii mondiale si vom fi multumiti daca vom reusi sa pastram nivelul actual al volumului productiv. De asemenea, ne propunem sa lucram, in continuare, pentru imbunatatirea  calitatii,  axandu-ne mai ales in ceea ce priveste  forta de munca.

Exit mobile version