Cinci ani de gimnaziu pentru elevii care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Potrivit noii legi a educatiei, scolarii vor sustine, la sfarsitul acestui ciclu, evaluarea nationala la cinci probe (sase pentru minoritati), precum si admiterea in liceu, care va fi organizata la nivelul scolii.
Elevii vor urma clasa a IX-a la nivelul scolii, iar doar clasele X-XII le vor urma la liceu. La finalul ultimei clase de gimnaziu, scolarii care merg din toamna in clasa a V-a vor fi evaluati la sase probe (una fiind specifica minoritatilor nationale).
Este vorba despre probe scrise la limba si literatura romana, limba materna, o alta transdisciplinara, matematica si stiinte, dar si la o limba de circulatie internationala. Evaluarea include si o proba practica de utilizare a calculatorului, precum si o proba orala de evaluare a competentelor civice si sociale, ambele sustinute in timpul anului scolar.
Rezultatele vor fi exprimate printr-un punctaj similar testelor internationale. Elevii vor sustine admiterea la liceu la nivelul unitatii de invatamant pentru care opteaza.
Admiterea la liceu sau la scoala profesionala se muta la nivelul unitatii de invatamant. Astfel, in cazul in care numarul de candidati nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului.
In cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70% portofoliul educational al elevului, media de absolvire a invatamantului obligatoriu, precum si media la probele de la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a IX-a si in proportie de 30% nota obtinuta la proba de admitere stabilita de unitatea de invatamant.
In cazul mediilor egale, diferentierea se face pe baza portofoliului educational al elevului.Unitatile de invatamant au obligatia de a anunta public disciplinele la care se sustine proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum si modul de utilizare a portofoliului educational pana cel mai tarziu la inceputul clasei a VIII-a.