TIMISOARA. Caiete, creioane colorate, blocuri de desen, culori si pensule, uniforme si ghiozdan … si inca multe altele. Parintii au intrat deja in febra cumparaturilor pentru noul an scolar, iar lista celor necesare e destul de lunga.
Suma pe care parintii trebuie sa o scoata din buzunar pentru “zestrea” necesara la scoala difera mult, in functie de varsta copilului, de scoala unde invata dar si de optiunea pentru rechizite mai scumpe sau mai ieftine.
De exemplu, un ghiozdan nou poate fi achizitionat si cu 40 de lei. Modelul nu este insa unul deosebit, ghiozdanul este gol iar materialul din care e confectionat nu pare a fi prea durabil. Un ghiozdan cu intaritura speciala pentru spate, locuri pentru sticla de apa si cutia cu mancare, decorat cu personaje din desenele animate costa mult mai mult, de obicei intre 100 si 150 de lei. Daca este si “de firma” trece lejer de 200 de lei.
Personajele la moda, o provocare pentru bugetul familiei alocat inceputului de an scolar!
Printre motivele la moda, care ridica insa zdravan preturile unui ghiozdan, se numara Monster High, Hello Kitty, Barbie, Spiderman, Thor sau Cars.
O optiune interesanta sunt ghiozdanele care contin si o parte din rechizitele necesare scolarului: caiete dictando sau de matematica, penar, coperti, creioane colorate, plastilina, etc. Cu putin noroc, parintii le pot gasi la preturi ce nu trec cu mult peste 100 de lei.
Caietele au si ele preturi diferite. De la cele simple, care pot fi gasite si la 50 de bani bucata si pana la cele pe a caror coperti apar personaje indragite din filme sau desene animate si care pot avea un pret si de 10 ori mai mare.
La toate acestea se adauga cariocile ( intre 5 si 50 de lei, in functie de numarul de culori cuprinse intr-o trusa), creioanele colorate (intre 3 si 25 de lei), stiloul, lipici, plastilina, radiera, truse pentru orele de lucru manual si inca multe altele. Cei care vor sa scape de o parte din alergatura au la dispozitie penare cu set complet de rechizite. Cele mai ieftine se gasesc si la 10 lei dar, din nou, personajele care le decoreaza fac diferenta, iar cele mai la moda dintre ele ridica pretul penarului pana la 40 de lei.
Manualele ar trebui sa fie, macar in parte, gratuite, adica primite de la scoala. Unele dintre acestea sunt insa atat de deteriorate, incat parintii mai adauga un punct la lista de cumparaturi si le achizitioneaza din librarii.
Uniformele sunt si ele prevazute la capitolul “cheltuieli importante”. Multe scoli din Timisoara au propriile uniforme, iar preturile pieselor care le compun depind de model si de firma care le produce. Pentru unitatile de invatamant unde uniforma nu este obligatorie, in magazinele de confectii, dar si in supermarketuri exista sacouri, pantaloni, sarafane, fuste – numai bune de purtat la scoala, ba chiar si clasicele uniforme purtate si inainte de 1989.
In medie insa, pentru un ghiozdan cu rechizite incluse (120 de lei), trening pentru orele de sport (100 de lei), bloc de desen si culori (15 lei), penar (25 de lei), adica o lista care cuprinde aproape doar strictul necesar, cheltuielile ajung la 260 de lei.
Multi dintre parinti se multumesc sa cumpere acum doar cele strict necesare pentru primele zile de scoala. Dupa inceperea cursurilor vor primi, oricum, o lista cu ce mai lipseste din “bagajul” anului scolar.
Si cum, in multe unitati de invatamant, pe langa rechizite, manuale si uniforme mai e nevoie de bani si pentru reparatii la sala de clasa, la mobilier, precum si pentru achizitionarea unor materiale didactice, lista de investitii ramane deschisa, iar sumele cheltuite le dau fiori multora dintre parinti.