Opinia Timisoarei

‘Graalul’ de la Periam, una dintre comorile din patrimoniul Muzeului National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Un vas din alama, cu cruce, scos la lumina de arheologi la Periam, este printre exponatele de valoare ale Muzeului National al Banatului din Timisoara.

CITESTE SI: Ritm bun pe santierele de modernizare a 5 treceri la nivel cu calea ferata. Stadiul lucrarilor CFR Infrastructura Timisoara. Foto 

Originile exacte ale sale nu se cunosc, dar vasil cu o capacitate de 2,5 litri a fost candva folosit de preoti in timpul slujbelor.

Vasul din alama a fost candva martor la transformarile lumii. Nu stim exact de unde si cum a pornit – poate dintr-un templu egiptean, cu preoti care pastrau in ea apa sacra a Nilului, sau poate a fost facuta la Constantinopol, in atelierele mesterilor bizantini, cu gandul sa fie daruita unui sef de trib barbar, un om aspru si neimblanzit, care incepea sa simta chemarea crestinismului.
Acest vas a purtat apa sfintita si a fost martor la botezuri, rugaciuni si soapte de credinta. A fost ridicat de preoti si a vazut oameni aplecandu-se asupra lui, cautand in apa lui iertare, raspunsuri, speranta. Toarta metalica si semnele de uzura spun mai mult decat am putea noi intelege despre lunga sa calatorie.
Poate a stat candva la picioarele unui altar improvizat in mijlocul unui sat de oameni abia convertiti, poate a vazut lumina lumanarilor palpaind pe fetele lor. si cumva, in toata aceasta calatorie, a devenit o punte intre doua lumi – cea a zeilor pagani si cea a unui Dumnezeu care isi facea simtita prezenta„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Vasul unic descoperit la Periam apartine sectiei de Arheologie a Muzeului National al Banatului a fost expus in cadrul expozitiei „De la zei pagani la crestinism”, in 2018, insa acesta atr putea reveni intr-o expozitie viitoare.

Exit mobile version