TIMISOARA. A vrut sa aiba o livada ‘altfel’ decat cei mai multi dintre romani si s-a apucat sa cultive arbori exotici. A inceput timid, cu o planta de kiwi, iar acum are peste 50 de pomi fructiferi ce produc fructe pe care noi le gasim doar pe rafturile supermarketurilo, aduse de la mii de kilometri departare. Vorbim de un banatean care, in loc de prune, mere, pere sau piersici, cultiva kaki, kiwi sau arbori de capsuni si rodii. Si o face bine, astfel ca productiile sunt deja insemnate.
CITESTE SI: Peisagistii anuleaza in instanta Strategia de Spatii Verzi pentru Timisoara a administratiei Fritz
In prag de iarna poate doar sa intinda mana si sa culeaga fructe dulci si coapte, neobisnuite pentru zona Banatului, din arborii ce cresc in propria-i gradina. Se intampla langa Timisoara, in comuna Giroc, unde un tanar agronom a amenajat un adevarat colt de rai.
Povestea pomilor exotici din gradina lui Bogdan Costea a inceput in urma cu 10 ani cand s-a mutat la casa, la margine de Timisoara. Incantat de fructele din Italia, Spania si alte tari mediateraneene, banateanul pasionat de pomicultura a aclimatizat primul kiwi, iar dupa 2 ani a si cules primele fructe.
Apoi, a venit randul altor pomi exotici, iar micuta lui gradina s-a umplut. In fiecare colt dai peste cate un pom neobisnuit care a invins clima romaneasca si a invatat sa se comparte ca in tara lui de bastina.
„Avem arbore de capsuni, avem kiwi pe garduri, avem kaki, avem aici 4 soiuri, din Italia, Spania, Japonia si Bulgaria. Cam din fiecare. Avem rodiu, avem minikiwi„, spune cultivatorul de arbori exotici Bogdan Costea, care a invatat o multime de lucruri din experientele sale si si-a dat si doctoratul in Agronomie.
Intr-un alt colt al gradinii, crengile sunt incarcate cu fructe spectaculoase portocalii. E un soi adus de peste mari si tari. Fructul kaki, cunoscut si sub denumirea de ‘fructul zeilor’, are un continut ridicat de antioxidanti, magneziu si potasiu. In aceasta perioada, fructele de kaki din gradina lui Bogdan Costea de langa Timisoara sunt perfect coapte.
„E un urmas al lui Rojo Brillante. Adica ceea ce gasim prin comert, in cea mai mare parte. Acesta pe care il am eu este un picut mai mare. Il am de la un prieten din Spania. E specifica marimea fructelor. Discutam de multe sute de grame si gustul inconfundabil„, explica Bogdan Costea frumusetea de productie de kaki din batatura.
Pomii fructiferi din gradina lui sunt sensibili la temperaturi de -15 grade Celsius. De aceea, aclimatizarea este esentiala, precizeaza agronomul.
„Pun coceni de porumb, imediat langa pomi, cu folie autoclimatica in 3 straturi, creand astfel o atmosfera in care pomul poate sa respire. Ca si de asta trebuie sa tinem cont. Trebuie sa ii asiguram si cateva grade in plus„, explica Bogdan Costea.
Chiar acum, inainte de a da inghetul, este vremea culesului roadelor sale exotice.
„Aici avem arbore de capsuni. E specific zonei mediteraneene. In perioada asta isi face florile, urmeaza sa fructifice undeva in ianuarie. Din acel moment si pana in noiembrie isi tot matureaza fructele. Sunt pe 4 culori, pornesc de la verde, apoi trec prin nuante de portocaliu si rosu, in final„, explica Bogdan Costea.
Timisoreanul nu vinde fructele, dar le împarte cu mare drag rudelor, prietenilor si celor care ii treg pragul gospodariei din Giroc.
Tanarul agronom sustine ca oricine are un petic de gradina ar putea sa se apuce de cultivarea arborilor cu fructe exotice. Nu este costisitor, insa cere multa grija, mai ales in primii ani, iar rezultatele pot fi uimitoare. In plus, gustul fructelor din propria gradina nu se compara cu cel al fructelor cumparate din supermarket.
VIDEO: George Stefanita
Schimbarile climatice aduc de ani buni si in Romania, dar mai ales in zona Banatului, temperaturi tot mai ridicate vara si ierni tot mai blande. Agricultura traditionala se adapteaza, iar noile culturi ‘exotice’ pot fi o alternativa.