TIMISOARA. Parcul Central de langa Catedrala Mitropolitana din Timisoara isi va recapata numele de altadata, cel de Scudier, iar primaria ar vrea sa-i schimbe radical infatisarea. Reprezentantii municipalitatii sunt acum intr-o mare dilema: sa-l transforme intr-o gradina vieneza sau intr-una englezeasca?
„Ne dorim ca acest parc sa-si recastige atat stralucirea, cat si functionalitatea, astfel ca suntem in etapa de studiu de fezabilitate asupra amenajarilor complexe ce se vor desfasura in Parcul Scudier. Dincolo de aceste amenajari, ne dorim si o revenire la denumirea originala, Parcul Scudier, denumit dupa generalul Scudier care a realizat amenajarea acestui parc„, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Fie gradina vieneza, fie gradina englezeasca? Variantele vor ajunge pe site-ul Primariei Timisoara, iar doritorii isi vor putea da cu parerea trimitand un e-mail.
„Propunerile sunt orientate ca prima abordare pe conceptul de gradina vieneza care din punct de vedere al sistematizarii actuale a parcului rezoneaza cu implementarea acestui concept. Cea de-a doua abordare este cea de amenajare a unui stil englezesc, cu peluze si un spatiu aerisit„, a dezvaluit adjunctul lui Nicolae Robu.
Viceprimarul Timisoarei Dan Diaconu recunoaste ca pana acum, la astfel de amenajari, primaria n-a pus niciodata pret pe ce cred specialistii peisagisti ori cetatenii, inainte de a se apuca de treaba. Acum insa vrea sa-i …consulte. Asa, ca premiera in administratie!
„Incercam, ca o premiera pentru administratia publica, sa implicam in dezbatere, inainte de finalizarea studiului atat specialistii, cat si cetatenii, asociatiile de profil„, a mai spus Dan Diaconu.
Viceprimarul ofera si explicatii legate de felul in care timisorenii s-ar putea implica in proiect.
„O sa facem dezbatere inainte de realizarea studiului de fezabilitate. Abordarea este de obicei supusa specialistilor primariei, iar solutiile se iau in birouri inchise. Vrem ca acest parc sa intre intr-o dezbatere atunci cand aceasta dezbatere poate produce si rezultate. Acesta este momentul in care abordarea nu este definita, cu variante de lucru. Dezbaterea e deschisa incepand de maine pana in 20 noiembrie, timp de 2 saptamani. Ambele variante vor fi expuse pe site-ul primariei, urmand ca sugestiile sa fie integrate, daca este posibil, in solutia finala a studiului de fezabilitate. Va fi o adresa de e-mail. Nespecialistii pot alege din cele 2 variante, iar specialistii pot sa aiba interventii in cele 2 variante. Asteptam orice fel de sugestii„, precizeaza vicele.
Asadar, urmeaza doua saptamani in care se pot face sugestii. Acestea vor fi urmate de alte doua pentru integrarea lor in Studiul de Fezabilitate, iar apoi vin fazele normale ale unui proiect: aprobarea studiului, intocmirea proiectului tehnic si lansarea in executie. Momentan, nu se stie suma necesara reamenajarii parcului, aceasta urmand sa fie dezvaluita dupa realizarea studiului de fezabilitate, ce va cuprinde si o estimare a acesteia.
Initial, Parcul Central a fost amenajat in stil englezesc, cu peluze intinse, in anul 1860, de catre generalul Anton Scudier. Dupa cele doua razboaie mondiale insa, parcul a fost reorganizat prin plantarea de copaci si largirea spatiului destinat locului de promenada.
Asadar, sa fie ca la Schonbrunn?
Potrivit celor din Primaria Timisoara, aceasta varianta s-ar potrivi perfect Timisoarei, orasul fiind denumit de multe ori „Mica Viena”. Se propune astfel pastrarea sistematizarii initiale a amenajarii existente, in proportii aproximative: 75% peluza si 25% amenajare geometrica a axelor principale de compozitie. Este vorba despre mozaicuri florale care ar urma sa fie inlocuite in functie de sezon, cu specii permanent verzi de forme geometrice si plante in vase ornamentale din piatra.
Da click AICI sa vezi Varianta 1, gradina vieneza!
Sau ca la Buckingham?
Practic, ar insemna restaurarea peisagera si accentuarea stilului geometric existent al parcului. Stilul englezesc inseamna peluze intinse si aerisirea spatiala a Parcului Central. Arbustii ar urma sa fie dusi la periferia parcului, iar in gazon sa fie create pete de culoare din vegetatie persistenta, de mica inaltime.
Da click AICI sa vezi Varianta 2, parc englezesc!
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, zona de sah este inclusa in ambele variante, Parcul Central fiind un loc preferat de iubitorii acestui sport.