Opinia Timisoarei

Gradinita muzicala – locul unde prichindeii invata simtul melodic si ritmic. De la ce varsta poti duce copilul la muzica?


TIMISOARA. Copii de trei anisori canta alaturi de profesor, acorduri simple, apoi cantece complexe si afla daca au inclinatie spre arta muzicala. Primele sedinte parintii stau cu ei, sa nu planga, sa se integreze in grup, sa se joace si sa se distreze.

Treptat, prichindeii nici nu stiu ca „microbul“ muzical i-a prins! Nu mai au nevoie de parinti ca sa se joace cu ceilalti micuti pe acorduri muzicale. Se trezesc cu  vocea cantand in gura mare odata cu profesoara, cu timbrul ei format. Micutii asculta si repeta. Asculta si se joaca. Asculta si invata. Si Colegiul de Arta „I. Vidu“ din Timisoara a mai castigat cativa viitori artisti.

De la trei ani, prichindeii timisoreni pot afla daca au talent muzical. Gradinita muzicala, care functioneaza in cadrul Colegiului National de Arta „Ion Vidu“ asteapta an de an micutii ca sa afle cat de bine percep acordurile muzicale si cum interpreteaza o linie melodica mai complexa.  In fiecare miercuri, de la ora 16.30, pret de 45 de minute, micutii timisoreni invata cum sa interpreteze o melodie de la cele mai fragede varste. Pornind de la acorduri simple si pana la melodii ce acopera ca un evantai o arie larga de note, de la cele mai grave la cele mai inalte, viitorii elevi asculta indicatiile primite de la profesoara din fata lor si incearca sa o impresioneze fiecare. Unii reusesc fara prea mult efort. Cei mai multi dintrei ei. Altii invata. Exerseaza pana ce reusesc. Toti castiga. Toti se distreaza si petrec zeci de minute intr-o atmosfera sincera, de voie buna.

In fiecare saptamana avem intre 12 si 25 de copii care vin si participa la activitatile pe care le derulam in cadrul Gradinitei muzicale. Avem vreo 2-3 copilasi care au sub trei ani si ceilalti ajung pana la sase ani si jumatate“, ne spune Maria Gyuris, profesor de formatii corale ale Colegiului Vidu.

Scopul Gradinitei muzicale il reprezinta descoperirea talentelor de la o varsta frageda. „Avem copii foarte talentati, inzestrati. Unii, inca de la 3-4 ani pot interpreta ambitus. Chiar daca ei nu participa activ la ora de la primele intalniri, inregistreaza foarte mult, acumuleaza si-si dau drumul brusc“, recunoaste Maria Gyuris.

Prichindeii sunt bineveniti oricand, nu exista o perioada de inscrieri. Fie ca vin de la inceputul anului scolar, fie ca o fac din timpul semestrului, copiii n-au decat de invatat. Prin jocuri muzicale, ei deprind notiuni importante despre muzica. Mai mult decat atat, micutii care frecventeaza gradinita muzicala pornesc cu un plus considerabil daca se inscriu in clasa intai la liceul de muzica pentru ca trebuie sa sustina o proba practica, la intrarea in clasa intai, iar activitatile de la gradinita vin in sprijinul lor.

Cei mai multi copii care vin la gradinita muzicala au inclinatie spre acest domeniu. As spune 80-90% dintre ei. in plus, simtul melodic se educa in timp. De partea cealalta, simtul ritmic nu se educa, dar la gradinita muzicala, copiii invata multe lucruri. Cele mai multe melodii pe care le asculta sunt din repertoriul romanesc. Foarte putine sunt straine, de obicei atunci cand ii ajutam pe unii copii sa se integreze mai usor“, recunoaste profesoara care si-a dedicat o parte din timp acestei activitati.

Este o activitate pe care o organizam de multi ani in cadrul colegiului nostru“, recunoaste Maria Clesiu, directorul Colegiului de Arta „I. Vidu“. „Ii formam pe copii de la o varsta foarte mica si putem, astfel, descoperi talente care se puteau pierde in alte circumstante“, admite aceasta.

Exit mobile version