Potrivit unui comunicat al DIICOT, Manole Razvan Cernaianu, in varsta de 20 de ani, a accesat in mod neautorizat, prin incalcarea masurilor de securitate, mai multe servere si pagini/site-uri de internet apartinand unor institutii din Europa, SUA si Africa de Sud, in scopul obtinerii de date informatice, hackerul procedand la transferul fraudulos al acestora, potrivit Agerpres.
Tanarul a lansat atacuri informatice si a accesat fara drept mai multe servere apartinand armatei Statelor Unite ale Americii, obtinand date confidentiale, pe care le-a copiat si transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic.
De asemenea, el a procedat la postarea si divulgarea respectivelor date informatice catre public prin intermediul unui jurnal tip blog si pe un site web.
Prin acelasi mod de operare, Manole Razvan Cernaianu a compromis si server-ul web apartinand National Aeronautics and Space Administration (NASA). In sarcina acestue se mai retine ca a accesat in mod neautorizat, lansand atacuri informatice asupra sistemului informatic si paginii de web apartinand Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Aparare – Pentagon.
In scopul savarsirii infractiunilor, el a conceput un program/aplicatie informatica, software pe care l-a si oferit tertilor, pe blog-ul personal, contra sumei de 150 dolari, impreuna cu alte coduri de acces si date informatice care permit accesul la sisteme informatice.
Manole Razvan Cernaianu a postat pe blog si o inregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administratiei americane.
Prin activitatea sa, el a produs blocarea temporara a sistemelor informatice atacate, restrictionandu-se astfel accesul la acestea si perturbandu-se in mod grav buna lor functionare. Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii FBI si cu reprezentantii NASA. Dosarul se va judeca la Judecatoria Drobeta Turnu Severin. TinKode a fost arestat preventiv pe 1 februarie 2012. El este student la facultatea de Informatica din Timisoara. TinKode a spart in aprilie 2011 serverele Agentiei Spatiale Europene, fapt confirmat de agentie, iar in mai a spart un server al Centrului de Zbor Spatial Goddard al NASA, obtinand acces la date confidentiale.
Intr-un interviu pentru Network World de anul trecut, TinKode a declarat ca spargerea serverelor agentiilor spatiale este un hobby si ca daca cineva vrea sa il angajeze „discutam, nicio problema”. „Nu fac lucruri rele. Gasesc informatia si o fac publica. Apoi le trimit un email pentru a-si repara problemele. Este ca un audit pe securitate, dar gratis”, a spus el.