TIMISOARA. Vesti bune pentru timisoreni. Avem un centru de zi renovat complet cu bani europeni si dotat cu aparatura de ultima generatie. Are internet cafe, sala de sport, sali de terapie, sala de relaxare, coafor si cosmetica, de care vor beneficia batranii Timisoarei „aflati in dificultate”, spun reprezentantii primariei. Mai exact, centrul de zi va putea fi folosit, gratuit, de persoane varstnice cu semipareza, accident cerebral vascular, boala Parkinson si cu boala Alzheimer in faza incipienta.
Centrul de zi de pe strada Plavosin functioneaza intr-o cladire in care s-au investit 2,3 milioane de lei, majoritatea banilor provenind de la Uniunea Europeana.
„Centru de zi pentru persoane in dificultate, asta insemnand atat persoane varstnice, suferinde de diverse boli, cat si persoane cu dizabilitati. Conceptia proiectului a fost una foarte buna, sunt multumit ca am reusit sa ducem la bun sfarsit inca un proiect cu finantare europeana. Valoarea totala a fost de 2,3 milioane de lei. Exista incaperi foarte frumos amenajate si foarte bine echipate, exista o curte prevazuta cu foisoare, cu mese cu table de sah, cu banci, o sala multifunctionala unde se pot organiza diverse evenimente, din punct de vedere tehnic totul este foarte modern, inclusiv incalzirea centrala si climatizarea”, a explicat primarul orasului, Nicolae Robu, vizibil multumit de calitatea lucrarilor incepute in urma cu 6 luni.
Practic, cladirea in care pana nu demult se imparteau ajutoarele europene a fost igienizata si renovata de la zero. A fost inaltata chiar si cu un etaj, iar deasupra s-au pus panouri solare.
„Centrul este functional, se pot face primirile beneficiarilor, au fost deja contacte cu 15 persoane din categoria bolnavi de Alzheimer in faza incipienta. Se va continua acest proiect de identificare a beneficiarilor. In principiu poate sa vina oricine, dar persoanele care vor administra centrul vor folosi niste criterii sa vada daca persoanele in cauza sunt eligibile pentru a fi primite. Serviciile sunt gratuite. Fiind un centru de zi, va functiona doar de dimineata si pana inspre seara”, a completat edilul.
Centrul de pe strada Plavosin are sali de activitati de indemanare si aptitudini, sali de ergoterapie, cabinet de logopedie, sala de kinetoterapie, club de meloterapie, cabinete medicale, atelier de tamplarie, atelier de croitorie, sala de internet, coafor si cosmetica, o sala polivalenta si un atelier de pictura. A fost renovata totodata si curtea, unde s-au pus mese cu table de sah si foisoare. Cu banii europeni s-a cumparat si mobilierul necesar: hamac in sala de relaxare, biciclete si haltere, banda de alergare si mingi de gimnastica in sala de sport, masini de cusut si un fier de calcat in atelierul de croitorie si calculatoare pentru sala de internet.
Potrivit reprezentantilor primariei, aproape 1.200 de persoane varstnice vor vizita centrul de zi, anual.