TIMISOARA. In anul Capitalei Europene a Culturii, la Timisoara s-a deschis Centrul de Informare Turistica, dupa reamenajarea completa a unui spatiu din Bastionul Theresia realizata de catre Consiliul Judetean Timis.
Centrul de Informare Turistica este, poate, unul dintre cele mai moderne si elegante din intreaga tara, dupa ce mobilierul a fost gandit de asa natura incat sa satisfaca si cele mai inalte asteptari, proiectul fiind realizat cu ajutorul unor designeri.
Astfel, incepand de acum, toti cei care vor trece pragul centrului vor putea sa afle tot ceea ce ii intereseaza despre obiectivele ce pot fi vizitate in judetul Timis, vor putea accesa internetul si vor putea transmite informatii si imagini din Capitala Europeana a Culturii.
„Fiind apogeul Capitalei Cultuale aceasta expozitie a lui Brancusi, incercam sa construim maxim in jurul amplitudinii pe care o ofera Timisoarei. Centrul de Informare Turistica este un punct strategic pentru Timisoara si dorim sa-l facem epicentru pentru toti cei care doresc sa se informeze despre ce are de oferit orasul nostru si judetul nostru. Era necesar, intr-un municipiu ca Ti,isoara, intr-o Capitala a Culturii ca Timisoara, care are ambitia sa faca din turism un motor de crestere economica in anii viitori. Ne-am dorit si transformam Bastionul dintr-un depozit intr un loc plin de viata, pentru ca acest lucru arata Timisoara naturala, asa cum e ea, cu mostenirea ei naturala„, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica.
Lucrarile de amenajare, mobilare si dotare a noului centru de informare turistica si a spatiului multifunctional din Bastion s-au ridicat la peste 1,6 milioane de lei. Centrul de Informare va fi deschis zilnic, intre orele 10.00 si 20.00.
Pe de alta parte, odata cu inaugurarea Centrului, cei care au vizitat Bastionul Theresia au putut contribui la realizarea unei opere de arta dedicata marelui sculptor Constantin Brancusi. Pentru a recrea ‘Sarutul’, in viziune moderna, artistul Florin Cobuz a realizat jumatate din lucrare, invitand publicul sa contribuie la infaptuirea celeilalte jumatati, prin asezarea unor betisoare personalizate care sa compuna sculptura.
„E o experienta unica pentru fiecare dintre cei care au participat la acest monument de arta. Dorim sa pastram aceasta lucrare, alaturi de cele ale marelui sculptor Constantin Brancusi. Este modul nostru de a implica oamenii in ceea ce inseamna recrearea unei opere brancusiene. Arta trebuie sa fie pentru noi un mod de viata zilnic. Ne-am dorim sa traducem arta pe intelesul tuturor. Sculptura va ramane la Timisoara. Am incercat sa dam o noua valenta, mai actuala, operei lui Constantin Brancusi, sa vedem ce inseamna inca sarutul lui brancusi, transpus prin mintile de copii, prin ale cele timisoarenilor sau turistilor„, a adaugat Alin Nica.
La final, sculptura va avea aproximativ 150 de kilograme, va fi expusa si va putea fi vizitata la Bastionul Maria Theresia din Timisoara.