TIMISOARA. Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a plecat joi, in muntii Himalaya pentru o noua ascensiune pe Everest, de data aceasta pentru a deschide o ruta noua spre cel mai inalt varf al lumii.
CITESTE SI: Nu se mai vede asfaltul de gropi. Strada din Timisoara care arata ca un cofraj de oua
Expeditia din 2018 va incepe pe data de 3 aprilie, o data cu trekkingul pe Valea Khumbu, in Nepal, si se va incheia la sfarsitul lunii mai.
“Expediţia din acest an este o provocare pentru mine, ca alpinist de mare inalţime. Mi-am propus sa incerc deschiderea unei rute noi de urcare pe varful Everest, bazandu-ma pe experienţa de pana acum si in special pe cea de anul trecut, cand am reusit sa raman mai multe zile la rand la altitudine de peste 8.000 de metri”, a spus Horia Colibasanu despre obiectivul din acest an.
Sportivul roman il va avea ca partener de expeditie pe Peter Hámor (53), alpinist slovac care a urcat pe toate cele 14 varfuri de peste 8.000 de metri. Horia si Peter au experienţa de echipa de 8 ani.
“Peter Hámor este unul dintre alpinistii pe care eu ii apreciez foarte mult. Este un bun sportiv, rapid si are multa experienţa in Himalaya. Contez mult pe echipa noastra pentru succesul acestei ascensiuni, avand in vedere provocarea pe care ne-am ales-o in 2018 ”, a mai adaugat Colibasanu.
Anul acesta, are loc cea de-a 20-a expeditie internationala a lui Colibasanu si cea de-a 15-a in Himalaya.
CITESTE SI: Politiste ranite in timp ce interveneau la accidentul mortal de pe soseaua Timisoara – Resita
Horia Colibasanu are in palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 varfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.
Expeditiile de succes in Himalaya, principiile de etica sportiva de a urca pe munte fara oxigen suplimentar si ajutorul serpasilor i-au facut pe romani sa ii arate respect si suport pentru activitatea sa.
Rezultatele sale sportive au fost apreciate si de presedintele Romaniei Klaus Iohannis care i-a acordat lui Horia Colibasanu in iunie 2018 cea mai importanta distinctie pe care o poate acordat presedintele: Ordinului National “Steaua Romaniei”, grad de Cavaler.
Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibasanu sunt pe muntii Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.
Muntii pe care a urcat pana acum Colibasanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).
Horia Colibasanu a participat la 19 expeditii internationale de-a lungul carierei sale (pana in 2017), facand echipa cu parteneri din diferite tari, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania si Polonia.
Expeditia cu final tragic din Annapurna, din 2008 – cand si-a pierdut prietenul si partenerul de coarda, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitura pentru Horia.
Alpinistii care si-au riscat viata pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibasanu, au primit diverse distinctii: Nominalizarea la premiul Printul de Asturia (2008) – „pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipa si prietenie”; „Spirit of Mountaineering”, in cadrul festivitatii „Piolet d’Or” (2009); Medalia de aur „Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Putine persoane au primit, de-a lungul timpului, „Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, castigator al Turului Frantei, cinci ani la rand (1991-1995).
Horia Colibasanu este singurul alpinist roman care a primit distinctia „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul si cel mai prestigios club montan din lume.