TIMISOARA. Societatea Horticultura, aceeasi care a adus palmierii in Timisoara, va intretine toate parcurile, spatiile verzi si locurile de joaca din Timisoara, odata cu expirarea contractelor incheiate de municipalitate cu alte firme. Potrivit primarului Nicolae Robu, noul contract este semnat la tarifele pe care Primaria Timisoara le-a platit pana acum celorlalte firme. Greu de crezut insa, mai ales ca reprezentantii Horticultura le considera tarife de dumping.
Horticultura primeste in grija toate zonele verzi din oras prin atribuire directa, pana la momentul organizarii unei licitatii, conform unei hotarari adoptate de consilierii locali. Cat despre tarife, specialistii in spatii verzi spun ca sunt prea mici pentru calitatea serviciilor pe care o ofera ei. Aceasta cu toate ca vorbim despre societatea municipalitatii.
„Contractul este semnat pe perioada aceasta tampon. Conform HCL, din momentul in care expira si pana cand se va termina parcurgerea procedurii care va stabili daca se merge cu atribuire directa catre Horticultura sau se fac licitatii, Horticultura preia. Nu am vazut contractul semnat, dar directorul Dragila (n.r. Andrei Dragila, seful Horticultura) mi-a transmis la un moment dat ca nu poate face fata la preturi atat de mici, preturile acelea fiind cele cu care s-a lucrat pana acum cu firmele private. Eu i-am cerut sa poata lucra, ar trebui sa analizeze, daca o firma privata a putut, trebuie sa poata si firma municipalitatii”, a explicat Nicolae Robu.
Andrei Dragila: Nu putem la tarife de dumping
Anul acesta, Primaria Timisoara a alocat aproape 20 de milioane de lei din bugetul orasului pentru intretinerea spatiilor verzi din oras. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, 60% din aceasta suma a ajuns in conturile Horticultura, care a ingrijit doar zona centrala a Timisoarei.
Seful societatii, Andrei Dragila, sustine ca va respecta hotararea consiliului local, insa va negocia cu Executivul Primariei Timisoara tarife noi.
„Daca exista bani, societatea poate indeplini fara niciun fel de problema intretinerea tuturor zonelor verzi in Timisoara. Normal si de drept, tarifele vor fi, asta este parerea mea, cele care au fost prezentate de societatea Horticultura, care sunt tarife corecte, facute dupa normativele republicane, si nu tarife de dumping folosite de altii. Categoric, prin incredintarea directa, Horticultura va prezenta Executivului Primariei Timisoara situatia financiara, tarifele cu care poate sa execute prestatiile pe tot ce este zona verde in Timisoara. Vechile tarife si contractele vechi au fost incheiate ca ciclu in 5 septembrie si ele nu mai au nicio valoare juridica. Voi avea o discutie cu domnul primar si prin argumente voi demonstra ca nu este corect si vreau sa respectam legea, nu pot sa folosesc tarifele altor firme si nu preturi serioase”, ne-a declarat Andrei Dragila.
Societatea are 240 de angajati si utilaje suficiente sa se ocupe de toate parcurile, zonele verzi si locurile de joaca din oras, sustine seful Horticultura. In cazul in care nu sunt suficienti angajati, se pot face si angajari sezoniere.
„Din punct de vedere al dotarilor de utilaje si a bazei materiale, noi avem in productia proprie suficiente utilaje cat sa facem doua Timisori, nu o Timisoara. Noi ne-am ocupat numai de zona centrala, dar pana in 2002 Horticultura a intretinut tot ce este zona verde in Timisoara”, a conchis Dragila.
Ramane de vazut ce va stabili Executivul Primariei Timisoara si care vor fi noile tarife pentru intretinerea spatiilor verzi din oras.