Iancu Leonida: „Eu platesc de patru ori mai mult gunoiul decat asistenta de urgenta“

Iancu Leonida – Este directorul Serviciului de Ambulanta Timis de 17 ani. Zi de zi se zbate sa impace bugetul limitat cu nevoile pacientilor care au nevoie de ingrijiri medicale de urgenta.
_______________________________________________________________________________________________________

Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanta Timis

Ministerul Sanatatii a schimbat de curand procedura de alocare a fondurilor pentru functionarea serviciului de ambulanta.  Acum finantarea depinde de numarul de locuitori. Este mai echitabil acest sistem?

Greu de spus… Asa, la prima vedere, ar parea mai echitabil. Stiti cum e cand spunem sa beneficieze orice cetatean al Romaniei de 31 de lei pe an pe urgenta… asta e echitabil. Nu ar trebui sa coste 70 de lei intr-un judet si 15 lei in altul. La prima vedere. Mai departe insa, sigur ca sunt si alte criterii care ar fi trebuit luate in considerare, cu care, de altfel, sa stiti ca majoritatea persoanelor care au contribuit la modificarea acestui mod de decontare a fost de acord. Acest singur criteriu nu este in ultima instanta echitabil, pentru ca serviciile de urgenta din tara sunt intr-o tranzitie continua de vreo 20 de ani. Unele au reusit tranzitia, altele nu, altele sunt in curs, si sigur ca de aici apar diferite forme de serviciu. Serviciul de ambulanta al judetului Timis este un serviciu care se apropie de o varianta finala. Noi am beneficiat si de un program elvetian la sfarsitul anilor ‘90, dupa aceea am construit pe acel schelet pas cu pas si am ajuns la un stadiu competitiv cu serviciile de peste hotare. Chiar ei s-au exprimat ca acum suntem cam la acelasi standard cu elvetienii sau chiar deasupra lor, in unele aspecte.

Care sunt acele criterii care trebuie luate in seama?

Sa va dau cateva exemple: suprafata judetului, numarul de substatii pe care il are un serviciu, calitatea personalului, respectiv numarul de medici, numarul de asistenti, personalul calificat, aspectul cantitativ, dotarea, mentalitatea populatiei… Ma simt obligat sa completez putin. Eu conduc serviciul din Timis din 94 si din prima zi m-am confruntat cu niste pretentii foarte mari, inalte ale populatiei. Noi le-am luat ca atare si am cautat sa ne adaptam la ele, nu sa le impunem un standard mai coborat. Si de atunci am progresat incontinuu. O data la 3 luni ne intalnim cu alte judete si avem diverse discutii, atat pe teme nationale cat si sindicale si de acolo reiese cateodata standardele din alte judete si mentalitatile populatiei care sunt extrem de ridicate. Ceea ce la noi nu ar fi de conceput acolo merge ca un fapt normal.

Din acest punct de vedere inseamna ca va dezavantajeaza acest sistem de finantare.

Absolut, mai ales ca noi am reusit si am dus aceasta organigrama pe o normare facuta chiar de noi, de ministerul sanatatii, am dus-o aproape de optim si cam asa ar trebui sa functioneze orice serviciu din Romania. Sigur ca daca unele au ramas la 50-60% si nevoile lor financiare sunt mai mici. Nu au atat de mult personal, nu au personal calificat si in plus, daca nu au oamenii care trebuie si numeric vorbind, se produc intarzieri foarte mari la caz. Noua ni s-au dat niste standarde prin lege, standarde la care ar trebui sa ajungem prin 2015. Noi deja le indeplinim de doi ani!

Prin acest nou sistem de finantari primiti cam cu 10% mai putini bani pe Timis. Cum influenteaza aceasta reducere activitatea?

Intr-un fel am avut un noroc, sigur ca a influentat intr-un mod dramatic situatia pentru ca e vorba cam de 2 miliarde de lei vechi pe luna, bani in minus, deci in jur de 24 de miliarde de lei vechi pe an, echivalentul bugetului pe o luna si un pic. Repet, ne-ar fi afectat dramatic daca nu ar fi fost reducerea salariala data de guvern care a mai scazut cheltuielile de personal si atunci, momentan, ne-am putut incadra in sumele acestea, dar din pacate ele vor continua in anii urmatori. Pentru ca sumele la nivel national s-au situat intre 17 si 80 de lei per capita, noi ne-am situat undeva la 38 de lei, deci eram cam pe la mijloc, nu aveam o suma foarte mare, dar in schimb aveam un serviciu foarte bine inchegat si puteam sa fim luati chiar ca si un etalon, ca un reper. S-a facut pur si simplu o medie aritmetica din care a reiesit 31 de lei per capita si atunci noi a trebuit sa coboram. Am coborat in primul an cu trei lei urmand ca in anii urmatori sa ajungem la 31 de lei per capita.

Asta ce va insemna? Veti merge la mai putine cazuri?

Nu, cazurile vor ramane aceleasi. Se poate intampla sa ne reducem personalul, dar nu intr-un mod fortat ci intr-un mod mai relaxat si mai pasiv pe masura ce oamenii pleaca, noi sa nu mai angajam. Dar asta se va simti automat in cateva saptamani sau luni, la nivelul populatiei pentru ca fiind mai putine echipaje in trafic, acestea nu vor mai ajunge la standardele respective.

Pe piata au aparut si servicii de ambulanta private. E buna concurenta asta, din anumite puncte de vedere?

Este o piata inca destul de bogata aceasta piata de servicii prespitalicesti si de transport. In principal, privatul s-a axat pe transport pentru ca este mai comod, pentru ca un serviciu privat urmareste pe undeva si un profit pentru ca altfel nu ar exista. Ministerul sanatatii a incercat sa limiteze interventia privatului dintr-un motiv foarte simplu. Banii fiind putini si privatul urmarind in primul rand profitul, el poate ca de la an la an sa fie interesat de acest aspect sau sa nu mai fie interesat. Un serviciu de urgenta se cladeste in ani de zile. Intregul sistem sanitar se confrunta cu o situatie fara precedent si anume plecarea masiva a personalului in strainatate. Cu siguranta mai exista un serviciu de urgenta Timis undeva peste hotare, si nu ma refer numai la ultimii ani ci la intreaga perioada de tranzitie si nu exagerez cu nimic cand spun ca mai exista un astfel de serviciu atat ca medici cat si ca asistenti si chiar si soferi. Au plecat, pleaca si vor pleca in continuare.

Cat de mare este diferenta de salarizare?

Foarte mare in unele situatii. Medicii ajung de exemplu sa castige din prima luna undeva intre 3.000-4.000 de euro. Un medic primar de la noi castiga 3.000 de lei, dar nu se mai duce dincolo pentru ca este mai in varsta. Se duc in special tinerii sau specialistii care castiga intre 400 si 800 de euro pe luna in vreme ce in strainatate castiga peste 1800 de euro.

Vorbeati de faptul ca anul acesta primiti mai putini bani si ca anul viitor veti primi chiar mai putini bani. Pe de alta parte Ministerul Sanatatii a inchis nenumarate spitale si in aceste conditii importanta serviciului de ambulanta a crescut enorm, a devenit chiar vitala. Vad ca, din moment ce luati mai putini bani,  parca nu mai sunteti atat de vitali cum spuneau oficialii din minsiter…

Eu sper, inca, cred ca ma voi putea lupta cu problema asta la nivel national. Astept sa am o intalnire cu domnul Raed Arafat dar si cu  domnul ministru. Pana acum cu inchiderea spitalelor sau cu suprasolicitarea unor spitale, in teritoriu spitalele fac foarte greu fata in cazul unei patologii adevarate asa ca pe langa faptul ca asiguram asistenta medicala de prim ajutor si de urgenta, facem si transportul.

Sa ramanem la ideea aceasta. Nu s-a intarit sistemul de ambulanta desi s-au inchis numeroase spitale.

Eu m-am opus si am avut o discutie in comisie la nivel national pe aceasta tema, astept sa vad daca va continua ritmul acesta, pentru ca nu cred ca am ales chiar cele mai bune repere. Mie mi s-a dat ca si contraargument ca sunt egoist si ca nu vreau sa se dezvolte celelalte servicii din tara. Eu am spus sa se dezvolte dar sa nu ma distruga pe mine. Sa ma ia de bun, ca nu sunt la 70 de lei per capita, sunt la 35. Eu platesc de patru ori mai mult gunoiul in Timisoara decat asistenta de urgenta care bineinteles ca are nevoie de o dotare si de o pregatire mult superioara, de un stres iesit din comun plus programul acesta non-stop… Gunoiul vine dimineata, doua zile pe saptamana… Nu contest utilitatea lor, am vrut doar sa fac o paralela ca sa vedem ca suma este totusi derizorie.

Am inteles ca va ganditi sa deschideti inca o statie de ambulanta undeva in nordul orasului.

Spuneam ca am atins undeva pe la 91% ca resurse, ca pregatire, ca structura din crearea acestui serviciu pentru ca mai aveam in vedere sa mai deschidem cateva statii. In principal mai voiam o substatie in nordul orasului, care e greu accesibilia datorita traficului iar drumurile, strazile, din nefericire nu au progresat cu nimic…nu exista un pasaj suprateran sau subteran, s-a lucrat un pic la sensurile astea giratorii si la calitatea asfaltului, dar prea putin incat sa se simta in trafic. Din acest motiv noi ajungem greu in zona Calea Aradului, Calea Lipovei, si am facut cateva demersuri, am fost sprijiniti si de factorii locali, dar cred ca nu suficient, iar acum de cand a intervenit aceasta noua finantare m-am mai „desumflat“. Mai vroiam o substatie pe care o consideram foarte bine amplasata, undeva la Ortisoara, la jumatatea distantei intre Arad si Timisoara, mai ales ca acum se face si autostrada. Cele mai deficitare zone sunt limitele de judet, acolo niciodata nu se stie cine intervine, cum intervine, nu sunt suficiente forte, sunt la distanta de centrele mari.

Daca am avea un accident feroviar sau aviatic, cu 200 de victime, am reusi sa facem fata?

Si noi ne-am pus problema asta, noi am dezvoltat impreuna cu pompierii un plan pentru astfel de situatii, cred ca sunt putine tari in lume care ar putea face fata, ati vazut ce s-a intamplat si la americani, chiar si la nemti, dar este o piatra de incercare, sa speram sa nu avem de-a face cu asa ceva. Ceea ce pot sa va spun este ca o derulare intr-un astfel de caz nu are loc chiar cu solicitarea de urgenta individuala sau colectiva dar cu victime putine. Aici iar se deruleaza in timp si in spatiu pe o perioada uneori chiar de zile si intr-o astfel de situatie am face fata. Asa va pot da si eu un exemplu. Am vazut o stire care m-a facut sa ma simt prost. Un accident de tren, acum casiva ani in Germania. Erau prezente la fata locului 100 de ambulante si vreo sase elicoptere. Noi avem 2 elicoptere pe tara, iar pe o tura de judet avem maxim 40 de masini. Ar fi trebuit sa adunam masinile din vreo trei judete, de elicopter nu mai putea fi vorba si sa nu mai deservim punctul. Cred ca am putea sa facem si noi fata, dar intr-un mod mai esalonat, de aceea noi punem mare accent pe interventiile in comun cu pompierii, privatul, politia, pe triajul victimelor si pe esalonarea lor si pe raspunsul nostru administrativ.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.