In vreme ce Guvernul si sindicatele se lupta pe tema salariului minim, opozitia se pronunta in favoarea autoritatii lui Jeffrey Franks.
Premierul Emil Boc a transmis patronatelor si sindicatelor ca Guvernul analizeaza varianta cresterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece in lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii intre 700 lei si 1.000 lei.
Negocierile cu FMI pentru aceasta majorare au inceput inca de acum doua saptamani, spune ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
Consiliul National Tripartit, format din reprezentanti ai Guvernului, ai patronatelor si ai confederatiilor sindicale, au discutat marti pe seama salariului minim, iar sindicatele au solicitat majorarea de la 670 lei la 1.030 lei.
Reprezentantii Guvernului au precizat pentru Mediafax ca una dintre variantele analizate este ca pentru salarii cuprinse intre 700 lei si 1.000 lei sa fie eliminat doar impozitul pe venit, nu si contributiile de asigurari sociale, fara insa ca deocamdata sa fie stabilit o data clara de aplicare.
La sfarsitul lunii octombrie, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) a propus Guvernului adoptarea unei masuri legislative prin care angajatorii sa poata acorda stimulente salariale fara plata impozitului pe salarii pentru castigurile cuprinse intre 700 de lei si 1.000 de lei.
Astfel, salariile din categoria respectiva ar putea fi majorate cu sume intre 100 si 300 de lei. In plus, s-ar descuraja acordarea de stimulente financiare in plic, la negru, si ar aduce beneficii atat mediului de afaceri, cat si angajatilor, prin incurajarea performantei si prin oferirea posibilitatii de recuperare a pierderilor salariale cauzate de criza.
Alianta considera ca acest sistem ar aduce, in plus, sume considerabile bugetului de stat, care ar incasa plata CAS-ului pentru cresterile salariale respective, sume pe care nu le colecteaza in prezent din cauza platilor la negru.