Iata primul tramvai nou care a pornit deja spre Timisoara. Turcii de la Bozankaya l-au scos pe poarta fabricii si in cateva zile va intra in teste in oras. Foto si video

TIMISOARA. Este asteptat cu nerabdare primul tramvai dintr-un lot de 21 de bucati nou-noute, care urmeaza sa ajunga la Timisoara. Chiar daca fosta administratie anunta ca prima garnitura avea sa soseasca in toamna lui 2020, asta nu s-a intamplat, intrucat la fabrica din Turcia activitatea a fost suspendata mai multe luni din cauza pandemiei de coronavirus.

Acum primul tramvai este gata si ni se prezinta din halele de productie ale fabricii, chiar inainte sa porneasca spre Timisoara, vineri.

Prima garnitura va ajunge in urmatoarele zile la Timisoara, iar din toamna ar putea chiar sa inceapa sa circule in regim de transport calatori, dupa ce vor fi fost facute toate testele necesare.

In cazul în care vă întrebați ce e cu acel traseu (10 Valea Cetății – Triaj), nu vă faceți griji, e linia 10 de autobuz din Brașov, selectată din OBC-ul Radcom-ului„, au explicat membrii Forumului STPT, precizand astfel pentru cei nedumeriti ca este doar o ruta a unui alt mijloc de transport ce era incarcata in calculator si ca aceasta garnitura este cu certitudine destinata Timisoarei.

„Va intra in probe in Timisoara, atunci va veni AFER-ul la Timisoara, si cineva de la Bozankaya. Este esential sa vina cineva de la fabrica, care sa insoteasca tramvaiul si care sa raspunda. O serie de teste au fost finalizate in Spania si Cehia. Va urma o perioada de teste in Timisoara, cu AFER, si doar dupa ce primesc licenta de la AFER noi putem sa incepem comanda. In momentul in care noi avem licenta de la AFER si ei au dat ordinul de incepere, ei vor livra doua tramvaie pe luna„, a spus recent pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

FOTO: Metrou Usor

Va reamintim, noile tramvaie ce vor ajunge la Timisoara vor fi articulate, cu podea coborata, actionate prin invertoare si motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la retea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montata in tramvai), cu post de conducere la un singur capat si usi de acces pe partea dreapta fata de directia de mers.

Proiectul prin care s-a castigat finantarea europeana a fost impartit in 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzand cate 7 garnituri. Astfel, odata cu semnarea ultimului contract, la Timisoara erau prevazute sa ajunga, in urmatorii ani, 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaya Otomotiv, cu posibilitatea extinerii pana la 40 de garnituri.
Iata insa ca, in urma aprobarii celei de-a treia finantari, zestrea de mijloace de transport noi de la Timisoara e prevazuta sa creasca, cel putin deocamdata, la 21, conform actului aditional la contract incheiat acum de Primarie. Ramane de vazut daca, in cele din urma, flota de tramvaie a orasului va fi innoita cu 40 de garnituri.

Valoarea totala a fiecarei garnituri se ridica la 9.736.875 lei, fara TVA, adica aproximativ 2,4 milioane de euro bucata, cu TVA.

FOTO: Linkedin

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. vatmanitza inclusa

    • Mintea Romaneasca….regatenii din Minister care au pregătit licitație, au umflat șpagă grasă, iar bănățenii vor primi niste tramvaie de generație inferioara care se vor distruge garantat pe șinele NErefăcute în prealabil

      • Jegule,şinele sunt noi,nu au nici 20 de ani,tramvaiele sunt cumpărate cu fonduri UE BRAVO ROBU!muriți flegmelor!

        • Întra pe postarea lui Robu și vei găsi ca recunoaște problema și iilor refăcute doar parțial insuficoent

        • ce eveniment au facut turcii, noroc cu robu ca i-a scos din sarakie

  2. Țeapă românească ,in loc sa susținem economia locală plătim taxe și contribuții în Turcia, asta este o gândire liberală după mine potopul. Atâta putem cat ncsf

    • Cretinoid pensat, numai pe timpul comuniștilor totul se producea în țară și de-o calitate de rahat.
      Astra Arad are de livrat sute de tramvaie, ca să ajungi la rand trebuia să mai aștepți 5 ani iar piesele componente tot din Turcia sau China vin ! Tu dacă nu mănânci kkat într-o zi intri în sevraj ??

      • Pe deasupra, e doar de tocat bani aiurea acest contract, de reme ce nu se refac și TERASAMENTELE. Vor zornai noile tramvaie la fel ca cele noi aduse de Robu de la Arad. Niciunul nu va rezista pe sine făcute acu 60 ani.

        • Da băi fraiere cu ciucuri se puteau găsi ! În Germanica lui Hampelmann in fiecare zi se casează tramvaie !
          Tot idiotul își dă cu părerea și crede că dacă l-a votat pe Fritz Witz Figur este automat și deștept!
          În primul rand nu a venit nimeni de la Simens sau Alstom, iar tu ca păduche nu vei avea niciodată șansa să vezi asemenea firme la vreo licitație din simplul motiv că au contracte pentru încă 100 de ani dacă ar vrea să le facă !

          • ba baiatule, da ce stii tu tot ce se intampla in primarie si cine a licitat. esti cumva un viitor fost bugetar membru pnl?

        • Corect! Și ungurii au cumpărat tramvaie-tren (dar nu cu baterie ca Bozankaya, ci cu 2 motoare: unul electric și unul diesel) care să circule între Szeged și Hódmezővásárhely. Produse de STADLER (firmă elvețiană).

      • Mai bovis, iata mintea ta de doi bani:
        „În primul rand nu există bază legală pentru ca primăria să izoleze blocurile private cu banii contribuabililor!
        În al doilea rând în orice țară normală un oraș se renovează din centru înspre exterior nu invers !”
        Deci nu se pot reabilita termic ( chiar si cu bani europeni, altfel bani publici ca doar nu-s de la ma-ta!) blocurile private, dar se pot reabilita cele din centru, care fiind private sunt incentru si trebuie sa aiba pret, nu-i asa? O cunostinta si-a vandut apartamentul cu 3 camere de deasupra librariei Eminescu, in 2008, si si-a cumparat pe banii luati de la un italian un apartament in Franta. Un cap bun, nu de bou, ar gandi in primul si primul rand sa elimine RISIPA nu sa faca carpeli, fie si-n centrul orasului. Daca asta n-o faci la momentul potrivit te depasesc cheltuielile si nu mai poti decat sa falimentezi. Zici, mai cap patrat, ca Robulache nu stia de certificatele verzi? A discuta el problema aia in mod serios, ca sa scape de acea cheltuiala? Ca doar n-au aparut certificatele verzi in 2020 toamna, odata cu Fritz !Tabelul 3: Cote obligatorii, astfel cum sunt menţionate în Legea 220/2008 (astfel cum
        a fost modificată prin Legea 139/2010)
        Anul 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
        Cota 8,3 % 10 % 12 % 14 % 15 % 16 % 17 % 18 % 19 % 19,5 % 20 %

  3. Și cică naționalele fura Romania, nu politicienii români o fura ,se împrumută să plătească taxe și impozite in alte tari asta e furt , pt cei de viteaza Aur și pun botul la discursul lor naționalist

  4. .Sunt cu finantare europeana,sunt anumite conditii si Astra Arad nu le indeplinea.Altfel daca puteau sa participe castigau linistiti licitatia avand in vedere costurile lor de productie.

    • Astra Arad concurează cu compania turcă Bozankaya pe piaţa din România. Licitaţia pentru achiziţionarea de tramvaie noi în Timişoara (în Bucureşti au câştigat cei de la compania Durmazlar, tot din Turcia) a fost câştigată de compania din Turcia. Astra Arad nici nu şi-a depus ofertele pentru Timişoara, unde Bozankaya va livra 16 tramvaie noi.

      „Nu am participat la licitaţie din cauza condiţiilor care au fost stabilite prin procedura de licitaţie, nu am putut să asigurăm autonomia tramvaiului de 60 de kilometri. Caietul de sarcini a fost normal, însă acel criteriu, legat de autonomie, nu l-am putut îndeplini. Tramvaiele Imperio circulă pe baterii până în 600-700 de metri. Nu ştiu dacă e nevoie în România de un tramvai care să circule pe baterii 60 de kilometri, însă municipiul Timişoara a optat pentru acest lucru şi trebuie să le respectăm opţiunea. E o piaţă liberă”, a mai spus Sârbu.

      • In sfarsit vestea mult asteptata! Sa fie intrun ceas bun! Sa sarim peste cele trecute si sa fim bucurosi de aceasta „prima mare realizare a actualei conduceri” a orasului
        Fara a fi expert, uitandu-ma la structura si lungimea tramvaiului, sper sa poata lua curbele stranse (vreo 3-4) cu macazele in starea tehnica in care se afla acestea.
        Sa fim optimisti!

  5. Ce țapa si au luat cei de la usr :))) mai ales Biberon zis si Lațcău, erau pregatiti sa scoata ei un as din maneca dar a venit proasta aia de la Bonzakaya si le a stricat planurile :))))

    • @Don Quijote: despre ce vorbesti oltene? ne lamuresti si pe noi? sau vrei sa ne spui ca iti place prazul ‘an koor’

  6. E primul tramvai care vine ……pana ce vor veni toate va incepe „razboiul” in toata regula la ce comentarii sunt !

  7. pentru toti agaricii ce zic ca-s sine vechi,ca vrajeala si prosteala, voi sunteti aia ce ziceti ca Ciuhandu nu a facut nimic, ei bine va anuny ca 70% din sine au fost modernizate pe vrea lui Ciuhandu, asta asa ca sa stiti ca a facut omul ala mai multe decat multi din tara asta, de aia era Timisoara prima si nu Clujul, intre timp s-a schimbat primarul de 2 ori si s-a schimbat si clasamentul

    • pacat de tine ca esti tanar. Ce nu intelegi tu este ca Timisoara a fost dintotdeauna prima, nea Ciuhandu ne-a dus in jos de am ajuns 2, poate chiar 3. nici robul nu a ajutat prea mult, cu tot sprijinul lui de guvernarea uslista.
      nea Ciuhandu a facut multe, in special pentru minoritatea rroma!

    • Nu stiu cat a furat Ciuhandu , dar stiu ca in vremea lui au fost asfaltate aproape toate strazile din Timisoara si s-a extins mult reteaua de canalizare . Despre Noul tramvai , nu inteleg de ce este nevoie de acea autonomie enorma pe baterii , care a crescut foarte mult pretul final . In Timisoara , din cel mai indepartat punct , nu ai 10 km pana in depou . De ce ne trebuie o autonomie record nu inteleg , poate doar sa castige licitatia cine trebuie .

  8. Tramvaiul din poza e de vreo 3 ori mai lung decat niste chestii numite in gluma „trenuri”, cu care CFR-ul blocheaza periodic circulatia prin oras la ore de varf prin barierele lor cu instalatii gandite pe vremea cand mergeau cu aburi.

  9. Si ce contracte a mai incheiat folbalistu’-poiet-compozitor-feisbucist-muzician-rob de borfasi pistolari pt. comisioane/pesches/bacsis. De ex. tramvaie de pe alt continent cu 2,5 MIL. EUR/buc. cand la Arad se fac cu 1,8 MIL. EUR./buc., 400 EUR./MP pt. strada Gara de Nord-Solventul pe cand in Germania e max. 250 EUR/MP, Parcul Central „Stil Vienez” 3 MIL. EUR, ligheane cu motor pe Bega de 5 MIL./EUR. cvasiinutile, trotuare-n patratele de 4 MIL. EUR.+ toti nimen-drum parasutati, fotografi, linge-clante si borfasi pistolari directori cu toata sleahta si haremul de boarfe pe la societatile municipale + altele ce nu le stim noi, sclavetii de rand.