TIMISOARA. Daca tot le acoperim pentru vecie in nisip, macar sa ramana ceva in urma lor. Cele mai valoroase vestigii descoperite in centrul istoric la Timisoara in timpul reabilitarii, Baile Turcesti din Piata Libertatii ar putea avea o… replica, in miniatura, chiar in locul in care au fost gasite. Primarului Nicolae Robu i-a venit ideea construirii unei machete care sa le redea in toata splendoarea lor, evident, la o scara mica, iar aceasta sa fie asezata in piata, in locul unde acestea vor zace acoperite, pana se vor gasi bani sa fie rescoase la lumina si valorificate.
„Tot am vrut o discutie cu specialistii, dar n-am reusit. Vreau sa cream o macheta cu tot ce se acopera in Piata Libertatii. La o anumita scara. In Piata Libertatii sa se vada ce este dedesubt. Pe baza fotografiilor si filmelor facute cu tot ce s-a descoperit, sa se faca o reconstituire la o scara mica si sa avem posibilitatea sa vedem ce solutii s-au adoptat la vremea respectiva si sa-i dam o nota de spectaculozitate. Specialistii vor trebui sa o ia la analizat si apoi sa o duca la indeplinire cu solutiile tehnico-estetice pe care le considera cele mai potrivite„, a dezvaluit primarul Nicolae Robu.
Intrebat cand se vor incheia lucrarile in zona, edilul a spus ca se va respecta termenul, insa santierul va fi inchis chiar mai devreme pentru ca vin sarbatorile.
„Toata lucrarea trebuie sa fie gata pana in 31 decembrie. Vrem mai repede, ca in ultimele zile de Craciun, de Anul Nou, nu se mai lucreaza si nu vrem incurcaturi„, a precizat Nicolae Robu.
Va remintim, lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
Finalul lucrarilor era programat pentru iulie 2015, insa termenul s-a amanat pentru sfarsitul anului. Dupa finalizarea lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime Pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde au fost prevazute doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.
Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
Zona de interventie a proiectului aflata in Cartierul Istoric Cetate cuprinde asadar 4 piete publice: Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Piata Tarcului si 10 strazi: Str. Sergent C-tin Musat, Str. Vasile Alecsandri – pe tronsonul dintre Piata Unirii si Piata Libertatii, Str. Lucian Blaga – tronsonul dintre Piata Libertatii si Piata Huniade, Str. Florimund Mercy, Str. Grisselini, Str. Radu Negru, Str. Fara Nume, Str. General Praporgescu, Str. Enrico Carusso si Str. Eugeniu de Savoya.
Durata de executie a lucrarilor era de 21 de luni, iar valoarea totala initiala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei. Acum insa contributia de la bugetul municipalitatii ar creste cu aproximativ 80.000 de euro.