TIMISOARA. De cativa ani, la Timisoara, specialistii se straduiesc sa gaseasca leacul uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta timisorenii – alergia la ambrozie. Au avansat insemnat studiile care ar trebui sa se incheie cu crearea unui vaccin care sa puna capat acestei suferinte teribile careia ii cad prada tot mai multi oameni.
Acum se trece la o noua cercetare pe animale.
Centrul de cercetare de la Timisoara Oncogen a lansat o licitatie pentru a cumpara mai multi iepurasi cu ajutorul carora sa faca mai multe teste in cadrul proiectului ”Strategii inovative pentru preventia. Diagnosticul si terapia afectiunilor induse de polenul de ambrosia”.
Cercetatorii vor sa cumpere 10 iepuri, conform anuntului lansat in Sistemul de Achizitii Publice. Pentru asta au pus la bataie 5.300 de lei, insa castigator va fi cel care va oferi pretul cel mai mic.
Firmele interesate pot depune ofertele in SICAP pana in data de 11 mai.
Coordonatorul echipei de cercetatori pentru finalizarea vaccinului, specialistul alergolog Carmen Bunu, spune ca pentru continuarea proiectului mai este nevoie de bani.
„Pentru vaccin suntem pregatiti cu ceea ce ar fi posibil de folosit, dar asta inseamna alta finantare. Proiectul meu a fost sa gasesc care sunt principalele alergene. Noi am aplicat si pentru un alt proiect. Asteptam viitoare proiecte care sa ne permita sa continuam. Noi avem pregatite care ar fi alergenele care ar trebui sa existe intr-un vaccin modern, totul depinde si de finantari. Trebuie facute experimente pe animal, la fel cum se vorbeste si despre vaccinul pentru COVID-19.
Foarte multa lume a inteles ca noi, prin primul proiect, rezolvam tot. Nu se poate. Am putut sa dovedim ce ne-am propus. Noi vrem sa facem un vaccin adevarat, doar cu structurile importante. Am aratat care sunt elementele care trebuie sa fie continute de vaccin.
S-au facut teste pe animale. Ca sa stii sa faci un vaccin sunt mai multe etape. Prima – sa afli ce trebuie sa contina acel vaccin. Apoi alergenele trebuie testate pe animal sa vezi daca fac reactie. Asta am testat. Acum fiecare element trebuie combinat, sa vezi cum le asezi impreuna, ce doza trebuie sa dea, si din nou trebuie facute experimente pe animal, sa vezi cum reactioneaza.
Suntem singurul centru din Romania care are alergenele combinate. Atat am putut face din finantarea pe care am avut-o. Am aplicat pentru continuarea finantarii cercetarilor, proiectul este in evaluare. S-ar putea ca acum, avand in vedere ce se intampla, sa fie finantate alte linii. Noi mereu am spus ca suntem pregatiti, dar cercetare fara bani nu se poate. Materialele sunt scumpe„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro prof. dr. Carmen Bunu.
Alergologul atrage atentia ca in timpul pandemiei de coronavirus, alergicii sunt printre cei vulnerabili.
„In contextul COVID-19, toti alergicii trebuie sa-si continue tratamentele. Cei care sunt sub imunoterapie isi continua terapia. Sunt doua inflamatii diferite, care, daca nu sunt controlate, pot avea efecte mult mai grave. Toate medicamentele pentru alergii nu fac rau in contextul in care cineva ar avea si COVID. Toate studiile internationale recomanda continuare terapiei in cazul alergicilor„, explica pentru opiniatimisoarei.ro specialistul alergolog Carmen Bunu.
Mii de timisoreni sunt alergici la ambrozie, buruiana foarte raspandita pe terenurile lasate in paragina si nu numai.
Visul celor chinuiti de alergie, finalizarea unui vaccin in laboratoarele Oncogen din Timisoara, se estimeaza ca ar putea deveni realitate abia in 4-5 ani.