TIMISOARA. De la inceputul anului, peste o mie de timisoreni au depus cereri pentru a fi debransati de la sistemul de incalzire asigurat de regia de termoficare Colterm din oras. Acestia sunt doar cei despre care autoritatile au habar ca ar vrea sa renunte la serviciul Colterm, pentru ca, se pare, numarul celor care s-au debransat fara a anunta societatea de termoficare este dublu, asta si pentru ca procesul de debransare este complicat.
Mai intai, este nevoie de convocarea asociatiei de locatari, votarea propunerii de debransare si semnarea de catre toti locatarii a hotararii. Pe urma, locatarul trebuie sa se prezinte la sediul Colterm cu hotararea asociatiei de locatari, planul de montare a centralei termice si dovada ca nu are datorii la furnizorul de apa calda si caldura. Apoi asteapta pana i se aproba dosarul.
Dupa ce i se aproba, timisoreanul care vrea centrala termica cauta o firma specializata in instalatii, plateste si este debransat definitiv de la reteaua Colterm. Merge apoi la gaz, isi depune actele, iar in cateva zile are centrala instalata. Asta este varianta legala, insa multi o ocolesc, pentru ca e anevoiasa si cere mult timp.
„In jur de 1.398 de dosare de debransare avem inregistrate pana in 20 iulie. Comparativ cu anul trecut, nu este mult mai mare mare. Asta nu inseamna ca toate se aproba. Dupa ce noi aprobam dosarul, fostul abonat isi face debransarea pe cheltuiala lui. Noi putem sa facem debransarea, dar nu avem obligatia s-o facem gratuit, pentru ca ei nu mai sunt abonatii nostri…” explica pentru www.opiniatimisoarei.ro Laura Bondrila, purtatorul de cuvant al Societatii de Termoficare Colterm.
Cerereile la E.ON Gaz pentru montarea centralelor termice de apartament s-au dublat
Daca asteptarea este prea mare, timisoreanul renunta. Ia telefonul, contacteaza un prieten instalator, se debranseaza imediat, merge la E.ON, isi depune dosarul de bransare la reteaua de gaz si are centrala termica. Asa se face ca cererile pentru bransamentul la gaz in Timisoara sunt duble fata de cererile celor care doresc debransarea de la Colterm.
„De la inceputul anului curent pana la sfarsitul lunii iulie compania noastra a inregistrat in municipiul Timisoara peste 2.800 de cereri pentru eliberarea de acorduri de acces la sistemul de distributie in vederea montarii unor centrale termice, cu circa 60% mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro si Florentina Maghiar, purtator de cuvant E.ON Gaz. Pe cei de la E.ON Gaz nu-i intereseaza daca tu ai acceptul de la asociatia de locatari sau de la Colterm. Singura conditie? Sa ai bani.
O recunosc chiar ei. „E.ON Gaz Distributie S.A. garanteaza accesul nediscriminatoriu la sistemul de distributie a gazelor naturale tuturor consumatorilor sau potentialilor consumatori in conformitate cu legislatia in vigoare, accesul la sistem fiind dreptul fiecarui consumator. Astfel, potrivit legislatiei actuale operatorul de distributie nu este abilitat sa solicite documentele la care faceti referire, exceptie fiind cazul in care solicitantul doreste conectarea la un bransament sau la o instalatie existenta care nu este in administrarea companiei noastre. In acest caz este necesar acordul proprietarului bransamentului sau instalatiei de utilizare respective, conform H.G. 1043/2004 privind Regulamentul de acces la sistemul de distributie si Regulamentul de acces la sistemul national de transport”, precizeaza reprezentantii E.ON Gaz.
Cei ce se debranseaza ilegal risca amenzi de pana la 1.000 de lei
Presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari Timisoara, Petru Olariu afirma sus si tare ca nu este corect ce se intampla si le cere autoritatilor sa ia in serios noua moda de montare a centralelor de apartament. Asta nu doar pentru ca exista riscul ca un apartament sa sara in aer, ci si pentru ca nimeni nu are habar daca reteaua de gaz din oras rezista sau nu la un consum masiv pe timpul iernii.
„Problema ar fi simpla. Exista legea energiei, insa E.ON Gaz-ul nu mai respecta nimic. E.ON Gaz-ul va pune centrala, numai bani sa aveti. Oamenii se trezesc in situatia de a-si pune centrala, pe principiul: daca toti au, imi pun si eu. Nimeni nu se intreaba daca la iarna va fi gaz, daca retelele au capacitate sau nu. Discutia este foarte serioasa. Daca E.ON spune ca are capacitate, dar nu e asa, ar trebui sa raspunda. E.ON Gaz are un compartiment special de montat centralele de apartament. Daca el vrea sa monteze centrala si merge pe ideea asta, normal ca nu mai cere nimic din ce cere in lege”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro Petru Olariu, presedinte FALT.
Pentru cei care se debranseaza ilegal legea spune ca risca amenzi intre 500 si 1.000 de lei, insa, momentan, nimeni nu stie cati timisoreni s-au debransat de la Colterm fara acordul regiei de termoficare. Cu siguranta, ilegalistii vor fi prinsi la iarna cand asociatiile de locatari nu vor plati factura la Colterm.
„Dupa ce a primit dreptul de debransare, fostul abonat trebuie sa anunte adminstratorul pentru a nu a mai fi trecut la intretinere. Pentru cei care sunt debransati ilegal, adica nu cer acordul Colterm, exista Legea 325 din 2006, care prevede amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei“, conchide Laura Bondrila.