TIMISOARA. Situatie de rasu’-plansu’ la Primaria Timisoara. Autoritatile locale se vaita non-stop de faptul ca timisorenii care locuiesc in cladiri istorice nu le ingrijesc si le lasa sa se degradeze, ba chiar le dau bani sa le renoveze printr-un program de credite, insa habar n-au CE imobile se afla in patrimoniul orasului.
Viceprimarul Traian Stoia prezinta in fiecare saptamana fel de fel de situatii scoase la iveala de angajatii primariei si de politistii locali din tot soiul de verificari nemaifacute pana acum. Cladiri istorice degradate in ultimul hal, cu toaleta in fundul curtii, acoperis spart, fatade care pun in pericol viata trecatorilor, fara porti, cu cabluri atarnate si asa mai departe. Imobile care fac de ras Timisoara, orasul de cinci stele care vrea sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021. E o mare provocare pentru reprezentantii Primariei Timisoara sa afle ce cladiri fac parte din patrimoniul orasului si care sunt proprietate privata.
Pica acoperisul, cu oamenii in casa
Un exemplu ar fi imobilul de pe strada Eugeniu de Savoya nr. 14, unde doi caraseni detin un apartament. Stoia spune ca acolo s-a prabusit un perete, ba chiar si o parte din acoperis.
„Avem chiriasi acolo, dar cel putin partial e in proprietatea noastra cladirea. Se fac lucrari masive, la etajul 1 s-au facut lucrari de degajare a molozului rezultat in urma surparii unui zid. S-au prabusit si acoperisul, planseul si corpul lateral stanga, imaginile sunt apocaliptice. E pericol public acolo. Vedem daca e a lor, daca e toata a lor le dam un termen sa-si faca proiect si s-o reabiliteze si daca nu, poate pleaca la Bocsa, de unde sunt. Eu nu pot sa inteleg cum poti sa stai intr-un asemenea focar de infectie. E pericol de prabusire… zidurile arata groaznic. Persoanele astea circula mult si in afara tarii. Ar trebui sa existe o lista a cladirilor pe care le detine primaria…”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.
Gramada de moloz nu e „acasa”
Si pe strada Stefan cel Mare e plin de cladiri pe care le putem considera ale nimanui. Imobilele cu nr. 2, 4, 6, 14, 16, 17, 18, 30, 32, 34 si 35, toate au intrat in atentia viceprimarului social democrat. Paharul s-a umplut la cladirea cu numarul 35, care, potrivit lui Stoia, apartine Primariei Timisoara.
„E o cladire care azi am aflat ca e a noastra. E groaznic, totul e daramat. Am intrebat daca exista responsabili de zona in primarie, exista de toate… dar avem imaginile astea. Acolo locuiesc oameni in casa aceea, nu-s chiriasi, stau de capul lor. Solutia este demolarea, trebuie facut altceva cu terenul. Nu poti sa faci ce-o fost, nu ai cum. Cladirea este in zona de protectia a monumentelor istorice. Acolo sunt sigur ca in fiecare saptamana cad tigle, sunt fara numar locatarii, si copii printre ei”, a explicat Traian Stoia.
Stoia incepe demersurile pentru demolarea a ceea ce a mai ramas din cladire, urmand apoi sa fie valorificat terenul. Cat despre inspectorii de zona, carora chiar primarul Nicolae Robu le plangea de mila, spunand ca-s prea putini, viceprimarul sustine ca nu prea se vad roadele muncii lor.
„Inspectori sunt multi, ca e orasul mare. O sa-i chem si eu sa vad ce au facut pana acum. Dupa opinia mea, imobilele care constituie un pericol public trebuie demolate. Trebuie sa facem un efort financiar sa gasim bani pentru aceste reparatii, ele sa se faca la pretul corect si sa lasam cu mai putini bani anumite zone in care s-a cheltuit in exces sau fara justificare. Deplasarile cu avionul la Clasa Business nu au nicio justificare pentru un conducator al unei echipe de baschet. Sau si la alte sporturi”, a spus Stoia.
Pe buna dreptate, viceprimarul Timisoarei atrage atentia ca orasul nu trebuie sa se umple de ruine si ca trebuie gasita o solutie pentru repararea cladirilor degradate.
„Trebuie sa facem orasul asta asa cum ni l-au lasat cei de dinaintea noastra, sa nu lasam niste ruine si sa ne plangem ca n-am avut ce face. Trebuiesc luate masurile necesare, inclusiv accesarea de fonduri europene, s-a mai reusit ceva prin Piata Unirii cu fonduri de la Guvernul German, trebuie muncit, dorit sa se faca si lucrurile se vor putea rezolva. Sigur, nu intr-un mandat, poate in doua, in trei, dar trebuie sa pornim odata, sa incepem de undeva…”, a tinut sa precizeze Traian Stoia.
Cat despre o evidenta clara a cladirilor aflate in patrimoniul Timisoarei, Stoia ne da asigurari ca o vom avea… in trei luni. „Astea se stiu in viitor… noi am clarificat strazile, in urmatoarele trei luni o sa stim care sunt ale noastre, se lucreaza de un an de zile la treaba asta”, a conchis edilul.
Foto: Primaria Timisoara